Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum s-a pregătit asasinarea unui jurnalist de investigații de la Timișoara. Detalii șocante ies la iveală

Cum s-a pregătit asasinarea unui jurnalist de investigații de la Timișoara. Detalii șocante ies la iveală
Tribunalul Timiș a dat, săptămâna aceasta, sentința în dosarul în care liderul interlop Lucian Boncu a fost trimis în judecată de DIICOT pentru că a plănuit asasinarea jurnalistului Dragoș Boța, editorul șef al PRESSALERT.ro.

„Justiția confirmă că Lucian Boncu a pus la cale planul de asasinare a mea și doar sorții au făcut ca să nu fie dus până la capăt. A fost un proces la care am fost prezent la toate termenele, fără avocat. A fost o luptă în a dovedi minciunile celor care-și schimbau declarațiile peste noapte sau care au fost loviți, brusc, de amnezie.

Din primul moment al procesului și până în ultimul, când la ieșirea din sala de judecată cu procurorul și judecătorul de față Lucian Boncu m-a înjurat, liderul interlop a confirmat prin tot ce a făcut că era adevărat că, dacă nu erau legi, de mult m-ar fi omorât și s-ar fi dus apoi liniștit să bea o bere”, a declarat Dragoș Boța, editorul șef al PRESSALERT.ro.

Conform dosarului, Lucian Boncu a fost acuzat de săvârșirea infracțiunilor de „încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni de omor” și „nerespectarea regimului armelor și al munițiilor”. Acesta plănuia asasinarea prin împușcare a jurnalistului incomod, așa cum a reieșit din ancheta procurorilor. Arma viitoarei crime a fost adusă la Timișoara și alt județ, iar un aghiotant al lui Boncu s-a ocupat inclusiv de racolarea altor două persoane care ar fi trebuit să realizeze asasinatul.

Interlopii au pregătit asasinarea unui jurnalist de investigații

În timpul procesului, Lucian Boncu a negat toate acuzațiile, dând declarație ultimul în acest dosar. „Îl știu pe domnul Boța, dar nu îl cunosc, în schimb de șase ani m-a hărțuit sistematic prin articolele de presă, articole cu caracter defăimător. Erau un fel de provocări din partea acestuia. A spus că am relații cu administrația locală, cu consilierul personal al primarului (cu Ioan Nasleu, n.a.). Dar nu aveam decât o relație personală.

Când eram la restaurantul Cuina m-au întrebat cei cu care eram dacă o să las lucrurile așa. Având articolele din presă, și le-am spus că am făcut un demers pe cale civilă, dar am pierdut procesul și după am plătit cheltuieli.  (…) Nu cunosc dacă Rafa Bogdan i-a dat lui Gavrilă vreo armă. Eu zic că Gavrilă nu a luat nicio armă. Vă spun și explicația logică. Arma ar fi fost adusă de Velican de la Târgu Jiu, cred, după părerea mea.

Arma, adusă din exterior

Arma nu putea fi utilizată pentru că nu avea muniție. E un calibru care nu se găsește în România. Ulterior, Gavrilă a recunoscut că a făcut un denunț de tip manevră. Nu i-am cerut lui Rafa Bogdan nicio armă, nicio borsetă. Nu pot să intru în mintea lui Gavrilă a înțeles să acționeze din exces de zel. A vrut să facă un fel de voluntariat. Eu nu i-am cerut nimic. Niciodată nu i-am spus lui Gavrilă să meargă să-l urmărească pe jurnalist.

Singurul lucru pe care mi l-a spus Gavrilă a fost că are pe cineva la IPJ (Poliția Timiș, n.a.), purtător de cuvânt, și o să vorbească cu jurnalistul să-l tempereze. Nu îmi explic ADN-ul meu pe armă. Nici măcar nu am văzut-o. Să exprimi ce gândești este un drept constituțional atâta timp cât nu aduci prejudicii unei persoane, nici măcar morale”, a declarat Boncu, în timpul audierilor.

Pedeapsă mică pentru fapte grave

Liderul interlop a fost întrebat și despre declarațiile interceptate în care vorbea despre uciderea jurnalistului Dragoș Boța. Tribunalul Timiș a decis că Lucian Boncu este vinovat de săvârșirea ambelor infracțiuni. Acesta a fost condamnat la un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de „încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni de omor”. Și la doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de „nerespectare a regimului armelor și munițiilor”.

De asemenea, lui Boncu i s-a interzis ca pentru trei ani după ce va ieși din închisoare să ia legătura cu jurnalistul Dragoș Boța sau se apropie de acesta la o distanță mai mică de 100 de metri. Sentința nu este definitivă putând să fie contestată la Curtea de Apel Timișoara.

„Sunt nemulțumit de faptul că a primit doar un an pentru această infracțiune de încercare de săvârșire a infracțiunii de omor, în condițiile în care maxim era cinci și voi continua lupta în justiție. (…) Cred că până la urmă voi reuși să dovedesc adevărul celor susținute în ultimii ani de mine. Că, în Timișoara, crima organizată și-a făcut un cap de pod. Voi continua investigațiile pentru că asta este datoria mea ca și jurnalist. Nu în ultimul rând, astăzi, le mulțumesc public – celor știuți și neștiuți – cărora le datorez faptul că sunt încă în viață și nu o fotografie pe o piatră funerară”, a mai declarat Boța.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre