Atunci când ai mai mulți bani decât ai putea cheltui într-o viață, se presupune că totul îți stă la dispoziție, pentru prețul potrivit. Bill Gates însă este fix exemplul care demonstrează că teoria este greșită. Miliardarul își dorește fix ceea ce miliardele lui nu vor putea cumpăra vreodată, iar Jeffrey Epstein este persoana de la care a cerut ajutor.
Cartea „Miliardar, Tocilar, Salvator, Rege: Bill Gates și misiunea lui de a modela lumea”, scrisă de Anupreeta Das, explorează viața lui Bill Gate dintr-o perspectivă diferită de ceea ce s-a scris până acum, relevând detalii care vor șoca, sau pe alocuri înfuria cititorii.
Premiul Nobel, obiectivul pentru care Bill Gates și-a vândut sufletul
Singurul lucru pe care Gates nu a reușit să îl cumpere contra vreunei sume de bani este Premiul Nobel pentru Pace. Miliardarul a recurs la metode disperate în încercarea de a-și atinge scopul: s-a împrietenit cu pedofilul Jeffrey Epstein, se arată în cartea lui Das.
Mai mult decât atât, cofondatorul Microsoft are chiar și o echipă de angajați dedicați să-l facă să pară un „tocilar filantrop simpatic” ca parte a obiectivului său, conform cărții.
Are echipă dedicată scopului de a câștiga un Nobel
„Pentru a-și spori candidatura pentru marele premiu, unii dintre consilierii săi … au lansat campanii publicitare când lumea se apropia de o etapă importantă în domeniul sănătății publice, la care Fundația Gates era implicată”, scrie Das, editor financiar la New York Times.
Cofondatorul Microsoft, în vârstă de 68 de ani, a cărui avere este estimată la 153 de miliarde de dolari, are peste douăzeci de angajați la compania sa Gates Ventures care lucrează pentru a „modela, monitoriza și perfecționa constant imaginea lui Gates în presă și pentru a transforma aspectele pozitive într-un brand consistent și ușor de înțeles,” conform cărții.
Cum a ajuns Gates prieten cu Epstein
Se spune că echipa sa caută „constant” să contracareze imaginea sa de lungă durată ca un „om stângaci, uneori robotic, incapabil să se conecteze ușor cu publicul”.
Das scrie că Epstein a început să „se infiltreze în cercul lui Gates” încă din 2010, când Gates și colegul miliardar Warren Buffett au lansat The Giving Pledge, o campanie prin care au promis să doneze 99% din averea lor.
Cei doi bărbați au devenit prieteni — Gates numindu-l pe Epstein „prietenul meu” — în timp ce lucrau la un fond alimentat de donatori prin JP Morgan, care oferea membrilor bogați anonimitate în modul în care banii erau direcționați.
Epstein avea și el interese la Gates
Epstein, care pledase vinovat în 2008 pentru procurarea de fete minore în scopuri de prostituție, aparent spera să-și spele propria imagine și știa cum să-i atragă atenția lui Gates: i-a spus unui angajat al Fundației Gates că îl poate ajuta pe miliardar să câștige un Nobel pentru munca depusă în eradicarea poliomielitei.
În 2013, Epstein, Gates și Terje Rød-Larsen — un diplomat norvegian influent care a ajutat la negocierea Acordurilor de la Oslo — au zburat la Strasbourg, Franța, pentru a se întâlni cu Thorbjørn Jagland, pe atunci președintele comitetului pentru Premiul Nobel pentru Pace.
Banii și relațiile nu au putut cumpăra mult doritul premiu
În ciuda acestui fapt, dar și a averii colosale a lui Bill Gates niciun premiu Nobel nu a fost obținut. Iar Rød-Larsen, care conducea Institutul Internațional pentru Pace din New York, a fost forțat să demisioneze din funcția sa în 2020, după ce s-a raportat că a luat bani de la Epstein pentru a-și susține activitatea.
Gates neagă majoritatea acuzațiilor din cartea lui Das.
Într-o declarație pentru The Post, Gates a spus: „Cartea include acuzații extrem de senzaționaliste și falsuri evidente care ignoră faptele documentate reale pe care biroul nostru le-a furnizat autorului în numeroase ocazii.”
Un reprezentant al lui Gates a declarat recent pentru Daily Mail: „Domnul Gates și-a exprimat anterior regretul profund pentru că s-a întâlnit vreodată cu Epstein, cu care s-a întâlnit doar pentru discuții privind filantropia.”
Melinda l-ar fi părăsit pe Gates și din cauza relației cu Epstein
Cu toate acestea, relația lui Gates cu Epstein, care era total discreditat, a cauzat o „mare fisură” în imaginea sa publică, susține cartea.
Fosta sa soție, Melinda French Gates, cu care miliardarul are trei copii adulți, a confirmat că prietenia a fost un motiv pentru divorțul lor din 2021, declarându: „Nu mi-a plăcut că avea întâlniri cu Jeffrey Epstein, nu. I-am spus clar acest lucru.”
Ea a dezvăluit că s-a întâlnit cu pedofilul și traficantul de carne vie condamnat „exact o singură dată” pentru că „voia să vadă cine este acest om.”
„Am regretat imediat ce am intrat pe ușă. Era abominabil. Era răul personificat,” a adăugat ea.
Gates, ca un „copil în magazinul cu dulciuri” când vine vorba de femei
Cartea explorează, de asemenea, infidelitățile lui Gates, despre care Das scrie că au lăsat-o pe Melinda „furioasă pentru mult timp.” După despărțirea de Melinda, după 27 de ani de căsnicie, un purtător de cuvânt al lui Gates a confirmat o aventură cu o angajată, care a avut loc cu aproape 20 de ani în urmă. Das face referire la aventuri extraconjugale, la plural.
Cartea adaugă că Gates era ca un „copil într-un magazin de dulciuri” când venea vorba de tinerele stagiare de la Microsoft, forțând conducerea să le interzică să rămână singure cu miliardarul.
Melina, disperată să îl țină pe Gates departe de alte femei
Se pare că Melinda, disperată să îl țină pe Bill Gates departe de alte femei, a reorganizat echipa de securitate a soțului ei din cauza preocupărilor că aceștia „îi permiteau să fie în locuri în care ea nu știa că se află”.
De asemenea, le-ar fi ordonat menajerelor cuplului să nu ofere numărul lui de telefon direct când femeile sunau la casă și i-a cerut să-și angajeze un nou asistent.
Gates era un amant „stângace”
Avansurile lui Gates către femei erau considerate „stângace mai degrabă decât prădătoare,” spun persoanele care le-au văzut direct. El „flirta cu unele dintre stagiarele de la Fundația Gates, punându-le în poziția incomodă de a trebui să se gândească la perspectivele lor de carieră, fără a dori să fie abordate de șef.”
Das scrie: „Într-unul dintre cazuri, un coleg a mustrat o persoană pentru că a trimis o stagiară de 22 de ani singură în biroul lui Gates, spunând: ‘E prea tânără și prea frumoasă”. Un executiv de la Microsoft i-a spus lui Das că Gates nu „hărțuia” femei și nu cerea favoruri sexuale în schimbul avansării lor profesionale.
„El nu este Harvey Weinstein… Nu cunosc nicio situație reală în care cineva să fi obținut ceva pentru că s-a culcat cu Bill” a mai spus fostul executiv în carte.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook