Escrocheria șocantă care zguduie Londra. Un român a moștenit o casă de lux, de la o bătrână moartă, cu un testament fals

Vecinii lui Eileen Holland spun că nu l-au văzut niciodată pe românul care a moștenit casa ei – nici în timpul vieții ei, nici la înmormântare, și nici măcar după ce poliția a descins în modesta casă semidecomandată din anii ’30 și a descoperit că fusese transformată într-o cultură de canabis.
Eileen Holland, o profesoară pensionară în vârstă de 90 de ani și fostă candidată liberal-democrată la consiliul local, locuise singură de peste 40 de ani pe Windsor Avenue, în Uxbridge, vestul Londrei. Nu avea copii sau familie apropiată și, în ultimii ani, devenise tot mai fragilă. Cataracta o lăsase aproape oarbă, iar vecinii o ajutau frecvent să-și citească corespondența.
Când a fost găsită moartă în casa ei în octombrie 2019, poliția a luat singurul set de chei cunoscut. Moartea ei nu a fost considerată suspectă.
Neavând testament sau rude apropiate, numele ei a fost trecut pe lista Bona Vacantia a guvernului – care cuprinde averile nerevendicate, destinate, teoretic, să ajungă în proprietatea Coroanei. Iar vecinii au presupus că acolo se încheie povestea.
Apoi, aproape patru ani mai târziu, un grup de bărbați din Europa de Est a apărut la proprietate, susținând că „au găsit un moștenitor” și că sunt acolo pentru a schimba încuietorile. Casa rămăsese neatinsă de la moartea doamnei Holland, cu toate bunurile ei în interior, conform unei anchete realizată de Daily Mail.
Actul de succesiune a fost acordat după apariția bruscă a unui testament – datat 24 februarie 2019, chiar de ziua de naștere a doamnei Holland – prin care se lăsau 2.000 de lire către British Heart Foundation, 1.000 de lire către World Wildlife Fund și „întregul rest al averii mele, așa cum este descris mai sus, lui Aurel Mezei”.
Niciunul dintre vecini nu auzise vreodată acest nume. Aurel Mezei – un bărbat tatuat în vârstă de 44 de ani din Baia Mare – nu fusese văzut niciodată vizitând-o pe doamna Holland în timpul vieții și nici nu a participat la înmormântarea ei.
„Contul său de TikTok îl arată agitând o macetă de tip „zombie knife” într-un videoclip și purtând un lanț gros de aur, fumând narghilea cu pieptul gol în altul – imagine departe de ceea ce te-ai aștepta de la un executor testamentar ales de o profesoară pensionară în ultimele luni de viață”, scrie sursa citată.
La doar două săptămâni după acordarea succesiunii, Mezei – deja listat ca director în patru firme – a înregistrat o nouă companie numită Uxbridge Property Investments Ltd, folosind un apartament din apropierea aeroportului Heathrow ca adresă oficială.
„Cred că au văzut casa pe lista averilor nerevendicate. Cred că au falsificat data testamentului și l-au inserat pe acest om de afaceri român ca beneficiar ”, a spus un vecin.
Același vecin a spus că a văzut semnătura de pe document. „Seamănă cu a ei, dar ar putea foarte bine să fie un fals”, a spus acesta.
Când localnicii și-au exprimat îngrijorările la poliție – cu privire la testament, la bărbații care schimbau încuietorile și la apariția bruscă a unui moștenitor „pierdut” – li s-a spus că nu este o chestiune de competența poliției.
A fost nevoie de un al doilea apel, la câteva luni distanță, pentru ca poliția să apară în cele din urmă. De această dată, pe 18 iunie 2024, plângerea viza șase bărbați care se comportau suspect în interiorul casei.
Cinci au fugit de la fața locului – și cu un motiv bun. Casa fusese complet devastată și transformată într-o cultură ilegală de canabis. Abdi Gjeta, în vârstă de 41 de ani, a fost singurul rămas. A fost arestat pe loc și ulterior amendat cu 187 de lire, după ce a pledat vinovat pentru implicare în producerea de canabis.
La mai puțin de două luni de la descinderea poliției, casa a fost vândută rapid pentru un preț redus de 375.000 de lire unui dezvoltator britanico-indian din Leicester, prin Galaxy Real Estate – o mică agenție din Southall, vestul Londrei. Pentru procesarea vânzării, Mezei le-a furnizat copii ale pașaportului său, actul de succesiune, testamentul doamnei Holland și certificatul ei de deces.
De la vânzare, Mezei nu a mai fost văzut în Marea Britanie. Dar investigația Daily Mail a descoperit că este foarte probabil ca testamentul să fie un fals, realizat după moartea femeii.
Conform legislației britanice, un testament trebuie semnat de doi martori adulți care confirmă că persoana l-a semnat în mod voluntar și în deplinătatea facultăților mintale. Cei doi indivizi menționați în testamentul doamnei Holland erau ambii decedați înainte ca documentul să apară, la sfârșitul lui 2023 – iar familiile lor spun că nu aveau nicio legătură cu ea.
Mai mult decât atât, unul dintre martori este John Harry Zieger, descris în testament drept electrician din Maida Vale. În realitate, Zieger fusese avocat pensionar și refugiat evreu maghiar sosit în Marea Britanie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A murit la 89 de ani, în ianuarie 2023. Văduva sa, jurnalista și autoarea Alexandra Kirsta, spune că aceea nu este semnătura răposatului ei soț și că acesta din urmă nu cunoștea niciuna dintre părțile implicate.
Al doilea martor menționat era Nelly Andersen, descrisă ca „pensionară” într-un apartament de lux din apropierea Borough Market, în sudul Londrei. În realitate, fusese director executiv la firma de PR Ogilvy, cu activitate profesională continuă până puțin înainte de moartea sa, la 61 de ani, în 2021, adică la peste doi ani după ce testamentul fusese, teoretic, semnat.
Sora ei, Dorthe, a spus: „Din câte știu eu, Nelly nu cunoștea niciuna dintre persoanele menționate și, prin urmare, nu a semnat niciun document ca martor”, a declara sora ei, Dorthe.
În urma unor verificări realizate de jurnaliștii publicației citate, reiese că semnăturile presupușilor martori din testament nu se potrivesc cu cele reale.
În ciuda acestor inadvertențe evidente, testamentul a fost aprobat pentru succesiune fără nicio contestație. Martorii erau deja decedați, iar rudele lor nu au contestat actul.
Jeff Barnes, în vârstă de 64 de ani, din Enfield, este strănepotul proprietarei și una dintre puținele rude rămase în viață. Acesta este sigur că românul din Baia Mare a obținut casa ilegal.
„E dezgustător că a reușit să scape nepedepsit. S-a strecurat pe sub radar și mă tem că astfel de indivizi – care poate nici nu mai sunt în țară – reușesc deseori să evite justiția. Șansele ca el să fie urmărit penal sunt mici. Dar sper să mă înșel”, a declarat bărbatul.
Proprietatea în discuție a fost modificată după vânzarea din 2024, iar acum se află din nou pe site-urile de imobiliare. O vânzare a fost convenită pentru 730.000 de lire, dar s-a prăbușit acum două săptămâni, după ce o investigație a Registrului Funciar a provocat întârzieri. Proprietatea este din nou „sub ofertă” la 600.000 de lire – puțin peste media străzii, de 550.000 de lire.
Casa se află acum într-un vid juridic. Actele care au permis schimbarea de proprietar sunt încă în curs de analiză.
Cei mai mulți dintre cei care o cunoscuseră pe Eileen Holland nu mai locuiesc pe Windsor Avenue – dar cei care au rămas nu au uitat că bărbatul care a vândut casa ei pentru 375.000 de lire nu fusese văzut niciodată cât ea era în viață.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook