Simona Ionescu / Redactor Șef

Exclusiv. Primarul Piedone, ocrotit în pușcărie. Cum îl strigă ceilalți deținuți pe fostul primar, acum lucrător într-o tăbăcărie

Exclusiv. Primarul Piedone, ocrotit în pușcărie. Cum îl strigă ceilalți deținuți pe fostul primar, acum lucrător într-o tăbăcărie
Fostul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat definitiv la jumătatea lunii mai a anului trecut de Curtea de Apel București, la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv. Am obținut o declarație de la soția sa despre ce se întâmplă în penitenciar cu fostul primar care mereu și-a strigat nevinovăția.

Sentința s-a dat la aproape 7 ani de la tragedia în urma căreia au murit 62 de oameni, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați. În prima instanță, Piedone primise 8 ani și șase luni de detenție. Magistrații Curții de Apel București i-au redus însă pedeapsa la jumătate și, în plus, l-au scos și de pe lista celor care trebuie să plătească daune urmașilor victimelor.

Condamnarea fostului primar al Sectorului 4 a fost mereu controversată, deoarece legislația de la acel moment era aplicată de toți primarii din România și nu impunea ca edilul să meargă la fața locului ca să aprobe o autorizare de funcționare, atribuția revenind angajaților ISU.

Cristian Popescu Piedone, păzit de colegul de celulă în fața unui atac

Încă din momentul încarcerării în penitenciar, Cristian Popescu Piedone ar fi fost încadrat în categoria deținuților vulnerabili, au arătat surse din cadrul ANP, citate de Gândul. Din acest motiv, primarul a fost distribuit într-o celulă în pavilionul destinat condamnaților care trebuie protejați. Pentru a evita riscul unui eventual atac, mai spun sursele citate, Piedone ar fi fost pus în celulă cu un fost ofițer de poliție.

Am contactat-o pe soția fostului primar pentru mai multe amănunte despre viața în penitenciarul Jilava a acestuia. Iulia Popescu a declarat pentru Rețete și Vedete, în exclusivitate, că măsurile au fost luate la începutul perioadei de detenție, pentru o scurtă perioadă. Foarte curând, însă, polițiștii gardieni s-au convins că Piedone este foarte respectat și iubit de către ceilalți deținuți și că nu există pericol ca să fie atacat.

Soția ne-a spus că a auzit și văzut, atunci când merge cu pachet la Jilava, că deținuții îl strigă de la geamuri pe Piedone cu apelativul „Vinovatul fără vină” sau „Deținutul fără vină”. Spune că tot comportamentul celorlalți deținuți și al celor care îi păzesc față de soțul ei l-au făcut pe acesta să-și mențină moralul într-o situație atât de grea pentru el.

Iulia Popescu așteaptă ziua de 14 iunie, când există termen în procesul prin care ea și întreaga familie speră ca Piedone să fie pus în libertate.

A ajuns muncitor la tăbăcărie

Fostul primar al Sectorului 5 a ales să muncească în penitenciar, pentru a-și reduce din pedeapsă, dar și pentru că este un om activ, așa cum îl știu bucureștenii. Astfel, după ce a fost evaluat de o comisie formată din reprezentanți ai conducerii penitenciarului, fostul primar a primit drept de muncă în afara unității, ne-a relatat soția lui Piedone. Lucreze în afara închisorii, tot în Jilava la o tăbăcărie privată.  Nu este adevărat că fostul primar a renunțat „din motive personale” să mai lucreze la tăbăcăria respectivă, pentru că „n-ar avea sens, atâta vreme cât muncind, își poate micșora perioada de detenție”, ne-a declarat Iulia Popescu. „Muncește alături de alți deținuți, mănâncă împreună, se ajută unul pe altul, își împărtășesc suferințele unul altuia, indiferent de clasa socială din care provin. Cristi nu a avut niciodată probleme cu niciun interlop sau deținut – să zicem, din rândul celor periculoși”, ne-a mai spus soția lui Piedone.

Mesaj emoționant pentru urmăritorii săi

După un an petrecut în spatele gratiilor, Cristian Popescu Piedone le-a transmis fanilor un mesaj care le-a rupt sufletul. Când a primit verdictul final de la judecători, Piedone a fost ferm și a mărturisit că își va duce pedeapsa la sfârșit cu multă demnitate. Viața în spatele gratiilor nu e deloc ușoară, iar fostul edil al sectorului 5 suferă enorm pentru că se consideră nevinovat de tragedia întâmplată la Colectiv.

După un an dincolo de familia pentru care ar face orice, Piedone a transmis un mesaj, care le-a tulburat sufletelor fanilor săi. „Astăzi este un an, fraților! Trăiesc un an de chin și de visuri frânte… Un an întreg înlăturat de lângă familie, de lângă rude și prieteni… Un an distrus de gânduri negre și de vise urâte… Un an fără zâmbete, fără bucurii…

„Astăzi, încerc să fiu însă mai puternic ca ieri”

Astăzi e fix un an de când mi-au prins mâinile în cătușe și m-au încarcerat. Știti cu toții motivul… Astăzi încerc să fiu însă… mai puternic ca ieri! Încerc să nu plâng, să nu mă pansez cu amintirile libertății… De astăzi… am speranța că voi ieși curând! De astăzi… vreau să număr invers!

Că Dumnezeu îmi știe povara! Și poate că pe 17 acum, sau poate luna viitoare, sau poate curând, foarte curând… voi fi iar liber! Că sunt NEVINOVAT! Și consider că un an trăit încarcerat NEVINOVAT, un an de pedeapasă fără vină… este destul!

Toți cei care mă știti, toți cei care îmi știți sentința… știti că trăiesc o mare nedreptate! Și… este timpul să fiu lăsat să merg la ai mei, acasă! Cu speranță, Piedone NEVINOVAT, de un an încarcerat!”, a scris fostul edil pe Facebook.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre