Simona Ionescu / Redactor Șef

Iohannis a promulgat legea. Închisoare pentru cei care își închiriază apartamentele, dacă se întâmplă asta

Iohannis a promulgat legea. Închisoare pentru cei care își închiriază apartamentele, dacă se întâmplă asta
Nu puțini sunt românii care își suplimentează veniturile închiriind apartamente. Pe lângă obligația de a o face legal și de a declara sursele de venit la ANAF, a mai apărut o obligație ce cade în sarcina lor.

Este lege, deci nu e loc de tocmeală.  Se poate ajunge până la închisoare în cazul proprietarilor care își închiriază apartamentele, dacă se întâmplă anumite fapte ilicite în ele. Legea tocmai a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis.

Este vorba de Legea nr. 172/2024, pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul prevenirii şi combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri şi alte substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, promulgată pe 31 mai 2024 de președinte.

Aceasta vine cu măsuri noi și drastice în cazul șoferilor care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor. Însă, asta nu e tot. Și proprietarii de apartamente pot fi sancționați, chiar foarte aspru dacă se dovedește că știau de faptul că persoana care stă în chirie se droghează în imobil.

Iohannis a promulgat legea. Închisoare pentru cei care își închiriază apartamentele

Mai exact, un proprietar de apartament poate merge la închisoare dacă chiriașul său se droghează în locuința închiriată. Pedeapsa poate varia de la 1 la 5 ani de detenție. Proprietarul locuinței e pasibil de ea dacă se stabilește faptul că era în cunoștință de cauză privind consumul substanțelor interzise în locuința sa.

Legea sancționează faptul că respectivul proprietar nu a înștiințat autoritățile în momentul în care a aflat că persoana căreia i-a închiriat spațiul se droghează acolo. Iar dacă chiriașul e prins, proprietarul va trebui să dovedească faptul că nu știa despre consumul de substanțe ilicite, conform legii.

Ce stipulează Legea 172 / 2024

Articolul 19 (1) al prezentei legi stipulează: „Punerea la dispoziție, cu știință, de către proprietarul, chiriașul, deținătorul cu titlu sau fără titlu sau administratorul oricărui imobil, incluzându-le şi pe cele aflate în stare de degradare, dezafectate ori în construcție, pentru consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive ori tolerarea consumului fără drept în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Conform aceleiași legi, șoferii prinși băuți sau drogați la volan pot rămâne fără carnet până la 10 ani. De asemenea, pot intra la închisoare între 1 și 5 ani. Modificările legislative au intrat în vigoare la 3 zile de la publicarea în monitoruloficial.ro, adică sunt valabile de săptămâna aceasta.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre