Licitația va avea loc marți, 22 martie, când peste 10 colecții istorice se reunesc în cel mai însemnat eveniment al pieței românești de artă din acest sezon.
Premieră. Se vând tablourile Ceaușeștilor la licitație! Fiecare are o poveste
Organizatorii ne-au comunicat că sunt prezente și trei opere semnate de mari maeștri ai artei românești: Theodor Pallady, Nicolae Tonitza și Alexandru Ciucurencu. Toate trei provin din colecția familiei Ceaușescu și valorează peste 100.000 de euro.
După decenii de deținere privată și controversată, după ce au fost confiscate la revoluție, saceste tablouri vor intra în circuitul transparent și corect al valorilor de artă.
Tabloul lui Nicu Ceaușescu
„Sena către Notre Dame”, pictată de Theodor Pallady în perioada sa pariziană, în anii’ 20, a fost estimată de casa de licitație la 20.000-30.000 de euro.
Istoria provenienței operei de artă: tabloul a făcut parte din colecția doctorului oncolog Leontescu și a fost achiziționat de Nicu Ceaușescu de la familia fiicei acestuia în 1986.
Ulterior, lucrarea a fost luată în evidența patrimoniului cultural național, iar la începutul anilor 1990 a fost sechestrată, împreună cu toate bunurile personale ale lui Nicu Ceaușescu, de către Procuratura Generală.
Acest tablou și alte câteva au fost predate în custodia Muzeului Național de Artă al României. În temeiul unei hotărâri judecătorești definitive din 2006 a Tribunalului București s-a ridicat sechestrului asigurător. Muzeul Național a restituit o parte din lucrările de artă sechestrate moștenitorilor lui Nicu Ceaușescu (Valentin Ceaușescu și Mircea Oprean). Acest lucru este consemnat în declarația de proveniență a operei, semnată de Mircea Oprean la 20 iunie 2012.
”Cap de copil”, semnat de Nicolae Tonitza
Același traseu controversat al confiscării l-a urmat și pictura „Cap de copil” a lui Nicolae Tonitza, care are o estimare, în licitația din 22 martie, de 15.000-25.000 de euro.
Opera a revenit în colecția familiei Ceaușescu în 2009, după ce a fost restituită de Muzeul Național moștenitorilor lui Nicu Ceaușescu, conform unei declarații de proveniență datată 2 decembrie 2012 și semnată de către Mircea Oprean.
Pictura, creată în preajma lui 1920, este una dintre primele ce se înscriu în tipologia ce va defini ulterior memorabil opera lui Tonitza în conștiința publică, drept pictor al geniului copilăriei.
Numele menționat de artist pe verso-ul lucrării – „Nelu”, indică posibilul model pentru tipul capului de copil pe Ionel Mohor, fiul prietenului și fostului coleg de școală Dimitrie Mohor. Este cel pe care avea să îl picteze și ani mai târziu, în alte ipostaze, toate celebre.
Tabloul lui Ciucurencu a aparținut Zoiei Ceaușescu
Pictura „Natură statică cu pipă și ulcior cu garoafe”, semnată de Alexandru Ciucurencu, provine din aceeași colecție. Tabloul, datat 1947, a fost făcut cadou Zoiei Ceaușescu, fiica cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu și soția lui Mircea Oprean, cu ocazia zilei acesteia de naștere (înainte de 1980).
Bunurile familiei Zoia Ceaușescu și Mircea Oprean au avut aceeași soartă ca și cele ale lui Nicu Ceaușescu, sechestrate în 1990, preluate de Muzeul Național de Artă, repuse în posesie în 2011, în baza unei hotărâri judecătorești. Și acest fapt a fost consemnat în declarația lui Mircea Oprean din 20 iunie 2012.
Lucrarea a fost clasată în categoria Fond a Patrimoniului Național Cultural, fiind semnalată ca atare în catalogul de licitație.
12.000-18.000 de euro este estimarea conservativă pe care casa de licitație a stabilit-o pentru pictura „Natură statică cu pipă și ulcior cu garoafe”, semnată de Alexandru Ciucurencu.
Unde se pot vedea toate lucrările scoase la licitație
Licitația de Primăvară, din 22 martie, reunește toate numele mari ale picturii românești: Grigorescu, Andreescu, Aman, Tonitza, Pallady, Petrașcu, Iser, Dărăscu, Ressu, Mutzner, Stoenescu, Ciucurencu, Țuculescu, Șirato, Vermont, Băncilă, Schweitzer-Cumpăna, Ștefan Popescu, Verona, Vânătoru, Piliuță etc.
Tablourile, capodopere semnate de marii maeștri ai artei românești, pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviță. Programul expoziției: luni-duminică, 10:00-20:00.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook