Simona Ionescu / Redactor Șef

Președintele interimar Ilie Bolojan a avizat „legea dronelor”. Ce se va întâmpla cu aceste aparate este o urgență

Președintele interimar Ilie Bolojan a avizat „legea dronelor”. Ce se va întâmpla cu aceste aparate este o urgență
Potrivit informațiilor oferite de Administrația Prezidențială, Ilie Bolojan, președintele interimar al României, a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind doborârea dronelor în spațiul aerian românesc.

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat două legi strategice pentru securitatea națională. E vorba despre legea care autorizează forțele armate să doboare dronele care pătrund ilegal în spațiul aerian al țării și legea care reglementează desfășurarea misiunilor și operațiunilor militare pe timp de pace pe teritoriul României.

Până acum legea nu permitea armatei să doboare dronele pe timp de pace în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție

Legile au fost adoptate de Parlament în februarie şi atacate de AUR, POT şi S.O.S România, dar CCR a respins sesizările. Legea nu permitea până acum armatei să doboare dronele pe timp de pace, în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție.

Adoptarea legii privind controlul spațiului aerian național a fost motivată de o serie de incidente în care drone, presupuse a fi de origine rusă, au pătruns în spațiul aerian al României, în contextul războiului din Ucraina. Sunt cunoscute deja incidentele petrecute în județul Tulcea prin știrile apărute în presă.

Mecanismele de intervenție

Președintele interimar Ilie Bolojan a dat legea. Ce se va întâmpla cu dronele care se află ilegal în spațiul aerian al țării
Până acum armata nu avea voie să distrugă dronele pe timp de pace în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție

Legea privind controlul utilizării spațiului aerian național stabilește proceduri detaliate pentru contracararea dronelor care intră ilegal în România. „Aeronava fără pilot la bord care trece ilegal frontiera de stat a României și zboară în spațiul aerian național fără autorizare poate fi distrusă, neutralizată sau poate fi preluat controlul asupra acesteia”, se arată în lege.

Documentul prevede două tipuri de măsuri prin care militarii pot interveni. Măsurile non-cinetice includ detectarea dronei, preluarea controlului sau neutralizarea prin dezactivarea funcțiilor de comandă/control sau comunicații. Măsurile cinetice se referă la imobilizarea fizică sau distrugerea dronei, ca ultimă soluție, atunci când reprezintă o amenințare iminentă.

Trupele NATO ar putea ajuta la neutralizarea sau distrugerea acestor drone

Aceste măsuri urmează să fie luate de structurile din instituțiile din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională sau de „structurile forțelor statelor aliate și partenere, în condițiile tratatelor la care România este parte și a înțelegerilor tehnice încheiate în acest sens, cu respectarea legislației române”, potrivit proiectului legislativ.

Sursă foto: Jalaa MAREY / AFP

 

Citiți și:

Papa Francisc le-a cumpărat drone ucrainenilor. Nu a fost singura dată când s-a implicat în războiul Rusia-Ucraina

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre