Simona Ionescu / Redactor Șef

Război pe față pentru medalia de bronz la finala de Gimnastică sol de la Olimpiadă. Americanii își joacă ultima carte în instanță

Război pe față pentru medalia de bronz la finala de Gimnastică sol de la Olimpiadă. Americanii își joacă ultima carte în instanță
Deja asistăm la un adevărat joc „alba – neagra” cu medalia de bronz de la finala probei de Gimnastică sol de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Deși în urma contestației româncelor li s-au recunoscut meritele, bucuria pare de scurtă durată.

E război pe față pentru medalia de bronz la finala de Gimnastică sol de la Olimpiadă. Amintim că imediat după finalizarea probelor, românca Ana Bărbosu a fost declarată pe locul al treilea, câștigătoarea medaliei de bronz. Numai 30 de secunde mai târziu, americanca Jordan Chilles i-a luat însă locul, după ce a contestat, ad-hoc, notarea evoluției sale.

Mai mult, o a doua sportivă din România, Sabrina Voinea, a fost și ea depunctată pentru o greșeală pe care cele mai mari televiziuni străine au demonstrat cu imagini că nu a comis-o.

Ana Bărbosu a primit înapoi medalia de bronz, conform deciziei TAS, care a stabilit că a fost mai bună decât americanca Jordan Chilles (Instagram)

Fetele s-au adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), și au primit un verdict corect, favorabil. Duminică, româncele au fost repuse pe poziții: Bărbosu pe locul al treilea la Gimnastică sol, cu medalia de bronz, Voinea pe locul patru. Americanca Jordan Chilles a revenit pe locul al cincilea, unde era de altfel de la finalizarea finalei, iar acum contestă la rându-i decizia TAS.

Americanii își joacă ultima carte în instanță și se adresează Tribunalului Federal Elvețian, printr-un recurs, pentru retragerea medaliei lui Jordan Chiles.

Război pe față pentru medalia de bronz

Comitetul Olimpic și Paralimpic al Statelor Unite (USOPC) nu renunță așa ușor la medalia de bronz de la gimnastică sol obținută la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Instituția a anunțat că face recurs la Tribunalul Federal Elvețian pentru a contesta decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) privind retragerea medaliei de bronz de la sportiva americană și reatribuirea acesteia româncei Ana Bărbosu.

Amintim că duminică dimineață, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a confirmat reatribuirea medaliei de bronz sportivei române Ana Bărbosu, după ce TAS a respins contestația antrenorului lui Chiles din cauza depășirii termenului limită pentru depunerea apelului.

Duminică după amiază, USOPC a emis o declarație în care afirmă că Jordan Chiles merită medalia de bronz, subliniind că au existat erori atât în stabilirea scorului inițial de către Federația Internațională de Gimnastică (FIG), cât și în procesul de la TAS. Conform USOPC, FIG a făcut o greșeală în evaluarea inițială a scorului, iar TAS nu a informat corect sau la timp USOPC, împiedicându-i să conteste decizia eficient.

„Nu am fost corect reprezentați și nu ni s-a oferit oportunitatea de a ne susține cazul în mod cuprinzător. Având în vedere aceste circumstanțe, suntem hotărâți să ne continuăm apelul pentru a ne asigura că Jordan Chiles primește recunoașterea pe care o merită. Rămânem dedicați să o sprijinim ca o campioană olimpică și vom continua să lucrăm asiduu pentru a rezolva această problemă rapid și corect”, a transmis USOPC.

Americanii își joacă ultima carte în instanță

Sabin Gherdan, avocatul gimnastelor române Ana Bărbosu și Sabrina Voinea, a explicat că recursul USOPC la Tribunalul Federal Elvețian se bazează pe motive limitative de atac. El a menționat: încălcarea ordinii publice, lipsa semnăturii arbitrilor pe hotărârea TAS, necomunicarea actelor de procedură și insuficienta pregătire pentru apărare. Aceste aspecte procedurale ar putea însă, în anumite contexte, să ducă la anularea hotărârii arbitrale și rejudecarea cazului.

„Statistic, doar 0,5% dintre recursuri se admit la Tribunalul Federal Elvețian. Hotărârea este executorie”, a precizat Sabin Gherdan pentru Golazo.ro.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre