Suferința ucrainienilor o frânt inimile întregului mapamond. Bătrâni, femei cu copii în brațe, oameni neputincioși fug din calea bombardamentelor doar cu hainele de pe ei. Vladimir Putin a început atacul în dimineața zilei de joi, deși ulterior oficialii păreau că vor menține conflictul la masa negocierilor.
Rusia bolșevică, criticată dur în versuri, la Eurovision
Nu este prima oară când populația Ucrainei suferă crunt din cauza tiraniei. În mai 1944, Stalin a deportat brutal întreaga populație de tătari din Crimeea. Artista ucraineană Jamala, cu origini tătare, a participat la Eurovision și a și câștigat competiția, în 2016, cu piesa intitulată „1944”. Cântecul Ucrainei a adus lacrimi în ochii planetei și a fost cea mai votată piesă, obținând un număr record de puncte: 534.
Pentru Rusia, melodia a fost un motiv de furie, țara condusă de Putin invocând că s-a încălcat regula Eurovision „fără politică!”.
Ucraina. Versurile piesei câștigătoare Eurovision 2016 sunt cutremurătoare
Tătarii au fost foarte mândri de acest manifest, refuzând să recunoască anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014. Melodia a readus în atenția publică mai multe trăiri dramatice petrecute în regimul stalinist, fiecare familie de tătari având câte o astfel de experiență.
Refat Selyamiev, un tătar octogenar, a povestit jurnaliștilor că își amintește clar, ca și cum ar fi fost ieri, ziua de 18 mai 1944, când soldații sovietici au intrat peste el și familia sa în casă. Au luat-o pe mama lui, pe el și pe cei doi frați ai săi și i-au dus într-un cimitir. Se așteptau să fie uciși, dar, de fapt, au fost puși alături de alți 200 de mii de tătari și duși la gară.
Au fost înghesuiți în vagoane și duși în Uzbekistan. La acel moment, tătarii aveau convingerea că Stalin a colaborat cu germanii.
1944 (tradusă în limba română)
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook