Simona Ionescu / Redactor Șef

Scandalul legat de educația sexuală în școli, tranșat de premierul Cîțu. Părinții sunt suverani

Scandalul legat de educația sexuală în școli, tranșat de premierul Cîțu. Părinții sunt suverani
Ministrului Educației a reacționat imediat, miercuri, după ce Patriarhia a anunțat că se opune educației sexuale în școli. Sorin Cîmpeanu are o nouă propunere.

Educația sexuală în școli a ajuns mărul discordiei în spațiul public. Amintim că  Ministerul Educației a propus introducerea obligatorie dar opțională a orelor de educație sexuală în școli, inclusă la educația sanitară, dar elevii să participe doar cu acordul părinților. Pe scurt, cei care nu ar fi fost de acord, puteau retrage copiii de la aceste lecții. S-ar fi procedat ca și în cazul Religiei.

„Avem disciplina de educație sanitară, cu componenta de educație sexuală care este foarte echilibrată. Care pornește de la cele mai simple noțiuni, inofensive, așa cum este firesc să fie adaptate vârstei în clasa a V-a și merge până la cele mai sofisticate noțiuni de educație sexuală în clasele terminale de liceu, a XI-a și a XII-a. Această disciplină este parcursă, însă, de un număr foarte mic de elevi. Între 6 și 9%. Este o disciplină opțională”, a explicat Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei emisiuni tv.

„Repet, modulul de educație pentru viață, care să fie predat pe fiecare componentă de către specialiști, ar putea să fie o soluție. Educația sexuală trebuie să se găsească în acest modul. Pentru că numărul mamelor de 11, 12, 13, 14 ani este greu de comentat. Ce pot să comentez? Pot să comentez cu privire la nivelul de conștientizare extrem de redus al populației, în România. În deosebi în mediul rural, dar nu numai, cu privire la importanța acestor aspecte”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Patriarhia Română a reacționat imediat

Printre cei care au reacționat pe această temă a fost și Patriarhia Română. Oficialii Bisericii au transmis un comunicat în care au acuzat presiunile puse de anumite ONG-uri asupra decidenților. De asemenea, ei susțin că  nu sunt de acord cu acest proiect „Ideologizarea informaţiilor transmise elevilor in cadrul şcolar, care trebuie sa rămână unul curat şi neutru ideologic, inclusiv pe teme legate de sexualitate, este în totală contradicţie cu scopul real şi ultim al educaţiei: formarea omului în spiritul celor mai înalte valori morale şi al eticii virtuţii ca expresie a echilibrului şi normalităţii.

(…)Poziţia Bisericii Ortodoxe  Române, care a susţinut permanent caracterul opţional în şcoli al orelor de «educaţie pentru viaţă», poziţie împărtăşită din câte ştiu şi de celelalte culte religioase, adică de autentica societate civilă, a cărei existenţă nu se restrânge la câteva ong-uri zgomotoase confiscate ideologic, se rezumă la următoarele argumente realiste..”, se spune în comunicatul emis de Patriarhia Română.

Educație sexuală în școli, mărul discordiei în public

Ministrul Sorin Cîmpeanu, dar și premierul Florin Cîțu, au reacționat și ei, imediat. „Răspund ce am răspuns și până acum. Educația sexuală e o componentă a educației pentru viață. Poate fi făcută cu acordul părinților. Când nu sunt de acord, își pot retrage copilul.

E vorba și de sistemul de notare. Dacă ai posibilitatea să te retragi, ai statut diferit față de limba română, de unde nu te poți retrage. De aceea trebuie abordare specifică și care să țină seama de mecanismele din educație. Din păcate, nivelul Ministerului Educației a fost depășit, pentru că aceste lucruri puteau fi reglate prin ordin de ministru, dar au fost ridicate la nivel de lege în Parlament. Nu este o disciplină care să poată fi predată din clasa a 5-a până în clasa a 12-a în fiecare săptămână, câte o oră pe săptămână.

Pe cale de consecință, propunerea Ministerului Educației este aceea de a fi integrată această disciplină, printr-o repartizare a noțiunilor treptată, corelată cu vârsta elevilor, alături de disciplina de educație sanitară, de educație pentru alimentație sănătoasă, de educație juridică, de educație financiară, de toate pe care am putea să le prindem, într-un concept modular sub conceptul Educație pentru viață”, a punctat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ce reacție a avut premierul Florin Cîțu

Premierul Florin Cîțu a anunțat care va fi decizia finală. „Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu după acest vot și am luat decizia – și o vom implementa, curricula ține de Ministerul Educației prin legea educației – va introduce de anul viitor o clasă care se va numi Educație pentru viață. Va fi introdusă obligatoriu, dar părinții care doresc să își retragă copiii din acea clasă vor putea să o facă. Ca ora de religie va funcționa.

Ministrul Educației cred că o va anunța zilele următoare, decizia este luată. Sunt foarte supărat, lucrurile trebuie să meargă înainte. Românii merită din partea noastră transparență și le vom da acest lucru. La ce s-a întâmplat astăzi în Senat, soluția a venit imediat. Am vorbit cu ministrul Educației, vom avea această lege în curriculă. Este prerogativa ministerului să facă curricula pentru anul viitor și va introduce această oră.”, a spus Cîțu la TVR 1.

Detalii incendiare despre moartea prințesei Diana (V). Relația cu Dodi

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre