Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 s-a produs în Croația, joi dimineață, pe coastă, potrivit datelor furnizate de Centrul seismologic european-mediteranean. Epicentrul a fost înregistrat la o adâncime de 10 kilometri, la ora locală 10:47, la 36 de kilometri sud-est de Rijeka, al treilea oraș ca mărime din această țară. Seismul a fost resimțit și în Bosnia și Herțegovina, iar pagubele sunt încă în curs de evaluare.
Bulgaria, „scuturată” de două cutremure, joi dimineața
Alte două seisme de magnitudine medie au fost înregistrate, joi dimineaţă, în sud-estul Bulgariei, potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Geofizică, Geodezie şi Geografie din Academia Bulgară de Ştiinţe. Acestea au avut o magnitudine de 3, respectiv 3,2 grade pe scara Richter și o adâncime de nouă kilometri, fiind produse la graniţa dintre regiunile Iambol şi Haskovo. Nu au fost înregistate victime sau pagube materiale.
Specialiștii sunt tot mai convinși: cutremurele din Balcani au legătură cu seismele din Turcia și Siria
Seismele înregistrate zilele acestea în Balcani urmează cutremurelor devastatoare din Turcia și Siria de săptămâna trecută, soldate cu 37.000 de victime, și vin să întărească ideea că au legătură cu ele.
La începutul acestei săptămâni, luni și marți, România a fost lovită de două cutremurele având magnitudinea de peste 5,0 grade pe scara Richter (5,2, respectiv 5,7). Ultimul seism din Oltenia, cel cu o magnitudine de 5,7 grade s-a resimțit de asemenea și în Bulgaria și Serbia.
Centrul Seismologic European al Mediteranei a declarat că seismul a avut o adâncime de 40 km, iar epicentrul său a fost la 71 km nord-nord-est de Drobeta-Turnu Severin și 11 km nord-vest de Târgu Jiu. Mai multe clădiri din capitala Sofia au simțit vibrația cutremurului de marți, 14 februarie.
Mai mult, cutremurul din Gorj a avut 160 de replici, a anunțat Constantin Ionescu, directorului Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP). Oficialii INFP au spus că în Oltenia se înregistrează, săptămâna aceasta, cea mare activitate seismică din regiune din ultimele 200 de ani și au anunțat că harta cutremurelor va fi actualizată în zonă în funcție de rezultatele cercetătorilor.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook