Simona Ionescu / Redactor Șef

Submarinul pierit în drum spre Titanic a inspirat și pe alții. Încă un miliardar plănuiește o excursie la epavă

Submarinul pierit în drum spre Titanic a inspirat și pe alții. Încă un miliardar plănuiește o excursie la epavă
La 112 ani de la scufundarea RMS Titanic și la aproape 1 an de la implozia submarinului OceanGate, care mergea spre epava celebrului vapor, un alt miliardar dornic de senzații tari și-a anunțat excursia spre adâncuri. Submarinul pierit în drum spre Titanic pare că a inspirat și pe alții, care vor să demonstreze că, de fapt, se poate.

Vasul Titanic s-a scufundat în 1912 în Atlanticul de Nord, iar epava acestuia își doarme somnul de veci pe fundul oceanului, la 3800 de metri adâncime, laolaltă cu peste 1100 de cadavre nerecuperate vreodată. 

Tragedia de anul trecut, în care un submarin OceanGate a făcut implozie în drum spre celebra epavă, a inspirat pe alții să demonstreze că o călătorie în adâncimea Atlanticului nu este imposibilă. Asta deși toți cei cinci pasageri ai submarinului și-au pierdut viața în momentul imploziei. 

Vasul Titanic nu are liniște nici acum 

Un miliardar din Ohio plănuiește să refacă drumul într-un submersibil până la epava Titanicului, după implozia fatală OceanGate de anul trecut. Patrick Lahey, cofondatorul și CEO-ul Triton Submarines, unul dintre cei mai importanți producători de submersibile personale, a declarat pentru The Wall Street Journal că unul dintre clienții săi, investitorul imobiliar din Ohio Larry Connor, l-a sunat câteva zile după ce incidentul fatal a avut loc și l-a rugat să creeze un submersibil care să poată ajunge la Titanic.

Epava Titanic se află la 3.800 metri adâncime în Oceanul Atlantic de Nord

„Mi-a dat un telefon și mi-a spus: ‘Știi, ceea ce avem nevoie este să construim un submersibil care să poată coborî la adâncimi comparabile cu cele de la Titanic în mod repetat și în condiții de siguranță și să demonstrăm lumii că puteți face asta'” a spus Lahey.

Miliardarul e hotărât să coboare în adâncuri

„M-am hotărât să arăt oamenilor din întreaga lume că, deși oceanul este extrem de puternic, poate fi minunat și plăcut,” a declarat miliardarul Larry Connor.

Ca rezultat, a creat o navă pentru două persoane numită Triton 4000/2 Abyssal Explorer, care este listată pe site-ul companiei pentru 20 de milioane de dolari, conform WSJ. Conform site-ului, submersibilul „este proiectat” pentru călătorii repetate în adâncurile oceanului la o adâncime de aproximativ 4.000 de metri, adică mai mult decât adâncimea Titanicului de 3.800 de metri. 

Nu îi este frică de călătorie 

Miliardarul a remarcat că nava este compusă din noi „materiale și tehnologie” care nu erau disponibile anterior, spunând: „Patrick a fost preocupat și a proiectat asta timp de peste un deceniu. Dar nu aveam materialele și tehnologia necesare. Nu ai fi putut construi acest submersibil acum cinci ani.”

Submarinul OceanGate, care a făcut implozie în drum spre Titanic, avea 5 oameni la bord

Investitorul imobiliar, care a declarat că nu îi este frică de oceanul adânc, după ce a mai coborât și în Groapa Marianelor,  a împărtășit că el și Lahey plănuiesc să coboare în Triton 4000/2 Abyssal Explorer până la Titanic pentru a arăta că se poate face „în condiții de siguranță”.

Tragedia OceanGate a reaprins teama oamenilor 

„Vreau să arăt oamenilor din întreaga lume că, deși oceanul este extrem de puternic, poate fi minunat și plăcut și cu adevărat schimbător de viață dacă abordezi totul în modul potrivit,” a spus Connor pentru WSJ. Cu toate că Larry Connor este interesat să coboare în adâncurile oceanului după implozia fatală a submersibilului Titan al OceanGate în iunie 2023, Lahey a recunoscut că nu toată lumea a simțit la fel.

Un alt miliardar vrea acum să coboare cu submarinul până la epavă

„Această tragedie a avut un efect asupra interesului oamenilor pentru aceste vehicule,” a recunoscut el. „A reînviat vechile mituri că doar o persoană nebună ar coborî până acolo.”

OceanGate folosea materiale experimentale și nu ținea cont de siguranță

Cu toate acestea, el a subliniat și că exista o mare diferență în calitate între submarinele OceanGate și cele ale Titanului. Submarinele Titanului sunt „clasificate” sau certificate ca fiind sigure și conform regulamentelor, în timp ce OceanGate a folosit designuri și materiale experimentale.

James Cameron s-a scufundat de 33 de ori până la epava Titanic

Ray Dalio, un financier multimiliardar care a cumpărat o participație în Titan Submarines alături de regizorul de la Hollywood James Cameron, a declarat pentru WSJ că, în ciuda știrilor despre incidentul OceanGate, el avea în continuare încredere în submarinele care erau construite conform regulamentelor: „În acea situație, acestea erau experimentale, nu aveau certificare și nu erau reprezentative pentru ceea ce sunt submarinele,” a spus Dalio. „Oricine este informat nu ar avea rezerve.”

James Cameron a coborât de 33 de ori la epava Titanic 

Celebrul regizor James Cameron a făcut el însuși 33 de scufundări până la epava Titanic. Ba chiar a mers și mai departe și s-a scufundat până în groapa Marianelor, aflată la 10.984 de metri adâncime. 

James Cameron a coborât și în Groapa Marianelor, aflată la 10.984 metri adâncime
Foto: YouTube

„Am făcut Titanic pentru că am vrut să mă scufund până la epavă, nu pentru că mi-am dorit în mod special să fac filmul.  Titanicul a fost Muntele Everest al epavelor și, ca scafandru, am vrut să o fac cum trebuie”, declara în urmă cu mai mulți ani James Cameron. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre