Simona Ionescu / Redactor Șef

Supă din puiul întreg. Georgienii o numesc „Regina supelor”

Supă din puiul întreg. Georgienii o numesc „Regina supelor”
O supă din puiul întreg! Georgienii o numesc Chikhirtma, „Regina supelor”. De obicei, este servită în diminețile de după petreceri cu mese copioase.

Această supă de pui este preparată cu multă ceapă și coriandru proaspăt. Ca să fie preparată corect, trebuie respectate anumite reguli.

Supă din puiul întreg. Rețeta

Gospodinele noastre nu folosesc un pui întreg pentru supă. Însă, gruzinii din Georgia fac un preparat pe care îl numesc Chikhirtma, „Regina supelor”.

Ingrediente

  • un pui de 1500 g;
  • 3 litri de apă;
  • 300 g de ceapă (2 bucăți);
  • 3 ouă (un ou la 1 litru de supă);
  • 3 linguri de făină (o lingură la 1 litru de supă);
  • 3 linguri de oțet de vin alb (o lingură la 1 litru de supă);
  • 50 g de unt;
  • 60 g de coriandru proaspăt;
  • sare, piper negru măcinat, după gust.

Mod de preparare

  • Spălați puiul și puneți-l într-o oală potrivită. Acoperiți-l cu apă și aduceți-l până la punctul de fierbere. Apoi spălați-l foarte bine sub jetul de apă de la robinet.
  • Puneți-l înapoi în cratiță. Turnați 3 litri de apă peste el. Aduceți-l până la punctul de fierbere. Adunați cu lingura sau spumiera toată spuma formată pe suprafața apei.
  • Adăugați o ceapă curățată și tulpinile de coriandru proaspăt (legate cu ață alimentară) în supă. Acoperiți-o cu un capac și fierbeți-o timp de 45 minute sau până când carnea va fi gata, pe foc mic.
  • Scoateți 1 litru de supă din cratiță și puneți-o într-un vas separat. Lăsați-o să se răcească.
  • Scoateți puiul din supă. Îndepărtați-i pielea și dezosați-l.
  • Scoateți ceapa și tulpinile de coriandru din supă.
  • Tăiați cealaltă ceapă în cubulețe. Prăjiți-o timp de 4-5 minute, pe foc mic, în 50 g de unt.
  • Apoi adăugați făina în ceapa prăjită. Amestecați foarte bine.
  • Adăugați treptat 300 ml de supă răcită în tigaie. Amestecați până la omogenizare, ca să nu rămână cocoloașe.
  • Spargeți ouăle într-un bol adânc. Bateți-le cu telul până la omogenizare. Apoi turnați în jet subțire oțetul de vin alb și 700 ml de supă răcită în ele, amestecând continuu.
  • Puneți supa caldă, care a mai rămas în cratiță, pe foc mic. Amestecând continuu, adăugați treptat (în jet subțire) sosul de ceapă și ouăle bătute în ea.
  • Apoi adăugați și carnea curățată de piele și oase.
  • Asezonați supa cu sare și piper negru măcinat după gust. Aduceți-o până la punctul de fierbere. Luați-o de pe foc.
  • Adăugați frunzele mărunțite de coriandru în supă. Amestecați.

„Găină pe șoancă”, adică pui cu ciolan afumat. Rețetă veche

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre