Simona Ionescu / Redactor Șef

Tocăniță de dovleac, cea mai gustoasă „comoară” a toamnei. Rețetă pentru gospodinele care vor să impresioneze

Tocăniță de dovleac, cea mai gustoasă „comoară” a toamnei. Rețetă pentru gospodinele care vor să impresioneze
Dincolo de gustul său delicios, dovleacul este nutritiv și legat de multe beneficii pentru sănătate. Iată o rețetă senzațională de tocăniță de dovleac, care bucură sufletul.

Nu există toamnă fără ca dovleacul să fie în topul preferințelor culinare ale românilor. Ce spuneți de o tocăniță de dovleac apetisantă și super gustoasă?

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti o asemenea bunătate, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 dovleac potrivit, 500 g cartofi, 500 g praz, câțiva căței de usturoi, 1 legătură de ceapă verde. Tăiați parte de sus a dovleacului și scoateți miezul și semințele. Aveți grijă să nu spargeți coaja și aruncați semințele.

Mod de preparare

Curățați și spălați cartofii, tăiați mai măricei. Curățați și spălați prazul și tăiați rondele. Usturoiul se curăță și se toacă mărunt. Puneți o lingură cu ulei într-o cratiță mai mare și prăjiți puțin usturoiul, apoi adăugați cartofii, miezul de dovleac tăiat cubuleţe, ceapa verde, prazul.

Lăsați să se călească. Puneți apoi la fiert cu apă până când fierți cartofii. Condimentați cu are, piper, puțin ardei iute și mult pătrunjel verde. Tocănița se poate consuma pusă în farfurie sau turnată în dovleacul scobit. Dacă preferați acest mod, acoperiți cu capacul dovleacului ca să-și păstreze aroma.

Cea mai tare tocăniță de dovleac. Sursă foto: la-doi-pasi.ro

Beneficiile dovleacului pentru sănătate

Studiile au arătat că dovleacul conține antioxidanți, cum ar fi alfa-carotenul, beta-carotenul și beta-criptoxantina, care pot neutraliza radicalii liberi, împiedicându-i să vă deterioreze celulele. De asemenea, acești antioxidați protejează pielea împotriva daunelor provocate de soare și reduc riscul de cancer, boli oculare și alte afecțiuni. O bogăție de vitamina A, dovleacul ajută la întărirea sistemului imunitar și vă poate ajuta să luptați împotriva infecțiilor.

Ajută rănile să se vindece mai repede

Dovleacul are, de asemenea, un conținut ridicat de vitamina C, care s-a demonstrat că mărește producția de globule albe, ajută celulele imunitare să lucreze mai eficient și face ca rănile să se vindece mai repede. Nu în ultimul rând dovleacul este o sursă bună de vitamina E, fier și acid folic, care sunt de mare ajutor pentru o bună funcționare a sistemului imunitar.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre