Simona Ionescu / Redactor Șef

7 minuni ale Dubaiului pe care trebuie să le vedeți. În aceste locuri puteți experimenta efectul „arc peste timp”

7 minuni ale Dubaiului pe care trebuie să le vedeți. În aceste locuri puteți experimenta efectul „arc peste timp”
Un pas făcut pe teritoriul Orientului Mijlociu, înseamnă o experiență nouă pentru orice European. Aerul e diferit, Soarele e diferit, până și timpul curge altfel în ceasuri. Poate părea o metaforă, o vorbă ruptă din gura celebrei Sheherezada, dar vă asigurăm că următoarele locuri pe care vi le vom prezenta sunt absolut reale și accesibile oricărui om care dorește să le descopere. Este vorba despre 7 minuni ale Dubaiului, o continuare a itinerariului de călătorie prezentat în urmă cu puțin timp pe siteul nostru.

Așa cum spuneam atunci, am păstrat ceva cu adevărat deosebit pentru această ultimă parte.

O vacanță cu prietenii sau cu familia în Dubai nu trebuie să însemne doar relaxare la malul Golfului Arabic și mâncare delicioasă din abundență. Capitala Emiratelor ascunde locuri despre care ar fi bine să știți și să le descoperiți atunci când aveți ocazia. Veți veni acasă cu un bagaj de cunoștințe și experiențe deosebite, dar, de ce nu, și cu gândul de a vă reîntoarce pe aceste meleaguri futuriste și fermecate în același timp.

Muzeul Viitorului – locul unde vezi lumea așa cum o să fie

Dacă ați avut îndoieli atunci când ați văzut pe rețelele sociale sau la posturile de știri că acum există câini-robot sau oameni-robot, va asigurăm ca aceste mașinării sunt cât se poate de reale și avansate. Puteți să le vedeți și să interacționați cu ele la Museum of The Future din Dubai, loc unde veți experimenta vizual și tactil așa cum va arăta lumea noastră în viitor.

Experiența de la Muzeul Viitorului îi impresionează profund pe toți vizitatorii, având un circuit care te trece prin toate stările: la început ești urcat într-o navă și dus până în spațiu – unde te îmbarci pe o navă futuristă care a devenit „a doua casă” a omenirii, ori pe o altă planetă.

Iluzia călătoriei în timp este incredibilă, ea fiind generată de ecrane de ultimă generație și senzori care analizează fiecare mișcare a vizitatorului.

Treptat, sunt prezentate ecosistemele pe care omenirea le-a conceput pentru a fi viabile în afara Pământului și care vor asigura viața oriunde ne-am muta, în viitor.

Muzeul Viitorului din Dubai - Museum of the Future
Arhitectura „inexplicabilă” a Muzeului Viitorului din DubaiMuseum of the Future

Și pentru a întări acest scenariu, în cadrul muzeului – a cărei arhitectură este uluitoare și dacă nu ar exista, mulți ar fi spus că e imposibilă – în acest loc puteți să conversați cu robotul-om pe nume Ameca.

Dotat cu inteligență artificială de ultimă generație, umanoidul se mișcă asemenea unui om, are grimase și reacții spontane și, nu în ultimul rând, e pregătit să dea răspuns la orice întrebare adresată.

Alături de umanoid se regăsesc și mașini cu capacități extraordinare – precum taxiul zburător, cât și câinele robot care poate fi extrem de folositor în misiunile de salvare.

Muzeul Artei, locul care te duce în altă lume prin iluzii incredibile

Tot la capitolul muzee, în Mall Dubai se regăsește unul care vă va lăsa cu gura căscată, la fel ca și cel prezentat anterior. Se numește Arte Museum și își propune nu doar să te impresioneze, ci chiar să marcheze existența fiecărui vizitator. Aici, tehnologia nu e „la vedere”, ci bine mascată, încât să te facă să crezi că ceea ce vezi e real.

Dintr-o încăpere în alta, vă veți plimba printr-o grădină cu flori, apoi ajungeți în mijlocul oceanului și spre final, în deșert. Imaginile tridimensionale sunt atât de bine concepute încât vizitatorii întind mâna să atingă apa, și exclamă de uimire atunci când valurile par că le trec peste picioare. Senzorialul este fără dubiu dus la un nivel „imposibil” și practic e greu de descris în cuvinte această experiență care se bazează foarte mult pe iluzii și emoții.

Caruselul de trăiri are două puncte culminante: camera deșertului, despre care nu vă vom spune prea multe pentru a nu vă strica surpriza, și camera ceaiului, unde puteți servi o băutură magică, așa cum ați citit în basme și povești.

Cu siguranță vizita la Arte Museum va fi una care vă va rămâne în amintire până la adânci bătrâneți.

JUN’S DUBAI, restaurantul premiat Michelin care revoluționează fine dining-ul prin știință

Unul dintre preparatele fine dining al Juns Dubai

Ce se întâmplă când pasiunea pentru arta gastronomică se îmbină cu științele în biologie? Chef Kelvin Cheung, un canadian crescut în Chicago, a explorat lumea întreagă dorind să-și urmeze pasiunea culinară, îmbinând „marea lui iubire, bucătăria” cu ceea ce a învățat pe băncile școlii: biologie.

Chef Kelvin Cheung

Astfel, pe lângă că a testat incredibil de multe preparate culinare din toate colțurile lumii, acesta a înțeles și reacția dintre alimentele combinate pentru un dish perfect. A ales să se stabilească în Down Town Dubai, unde a deschis Jun’s Dubai, o bijuterie gastronomică unică în lume.

La Jun’s Dubai, premiat de Michelin în 2023 și 2024, puteți savura un meniu de 11 feluri, deosebit din cale afară. Finețea preparatelor se îmbină cu un plating ieșit din comun. Fiecare preparat e un deliciu și o explozie de gust, dar și de informație.

Chef Kelvin Cheung folosește tehnici precum maturarea prelungită a parmezanului, combinații de condimente rare și gătirea după reguli științifice, care garantează un rezultat extraordinar.

Nu am putea să vă dezvăluim secretele sale, însă putem să vă spunem că în cadrul meniului de 11 feluri veți fi purtați prin foarte multe țări și veți experimenta preparate vegane cu gust de… carne! Da. Una dintre specialitățile renumitului chef este bucătăria vegană, pe care o stăpânește total. De exemplu, un preparat vegan din mango te păcălește că ai gustat din cel mai fin somon.

Din viitor, direct în istoria fermecătoare a arabiei: Casa Ceaiului

Scuturându-ne de magia viitorului, trecem de ușa Casei Ceaiului din vechiul Al Bastakiya, centrul istoric al Dubaiului.

Nu ratați acest loc plin de istorie și tradiție, Arabian Tea House Dubai

La Arabian Tea House timpul a stat în loc: bănci turcoaz, scaune albe din ratan, copaci maturi și „înțelepți” răsătiți și pierduți printre ele. Împrejur, arome delicioase captate între pereții vechi ai localului, despre care arabii spun că le amintesc de casele bunicilor, „ca pe vremuri”.

Bătrânii copaci dau o notă de poveste acestui loc.

Acest restaurant deosebit, prețuit de dubaiezi, păstrează istoria cu mare grijă, cât să nu se piardă în ritmul accelerat de dezvoltare al Emiratelor.

Servirea la Arabian Tea House este desăvârșită.

La Arabian Tea House puteți savura una dintre cele mai delicioase gahwa (cafea) tradițională, dar și feluri de mâncare făcute după rețetele bunicilor arabe:

Bajella – un soi de fasole uriașă

Saloona Laham – o tocană de miel foarte aromată

Machboos Robyan – creveți cu orez și iaurt

Prăjitură de curmale, un desert tradițional arăbesc.

Nu în ultimul rând, aici veți găsi cel mai fin humus pe care îl veți mânca vreodată și cea mai bună prăjitură de curmale.

Deșertul, locul pentru meditație divină

Potrivit credinței musulmane, profetul Muhammad mergea încă de copil în deșert pentru a medita, iar în acest loc, la vârsta de 40 de ani, i s-a arătat Sfântul Gabriel. Cărțile arabe spun că Muhammad s-ar fi întâlnit cu doi îngeri, care i-ar fi deschis pieptul şi i-ar fi purificat inima. „În deşert, se credea că poate învăţa auto-disciplina, nobleţea şi libertatea”, se preciează în „Enciclopediae Britannica”.

Indiferent de religie sau credință, deșertul este fascinant prin măreția sa. Oamenii locului îl respectă și turismul în deșertul dubaiez este o experiență spirituală completă.

Emoția tradițiilor vechi, păstrate de la beduini până în zilele noastre, se resimte în tot: de la port, la mâncare, la grija lor pentru cămile, până la covoarele curate așternute pe nisipul fin.

Desenele cu henna sunt parte din experiență și merită să le încercați. Frumusețea lor vă va da o stare de bine timp de o săptămână, cât rezistă pigmentul pe piele.

Până să apună soarele, puteți gusta adrenalina la safari-ul cu mașini puternice pe dunele de nisip, ori să mergeți liniștiți pe spatele unei cămile cuminți.

Blândele cămile sunt spectaculoase prin statura lor, dar și prin răbdarea și curajul de a înfrunta greutățile deșertului.

Seara, în deșert, muzica răsună în ritm cu șoldurile frumoaselor femei arabe.

Experiența completă vă este pusă la dispoziție de Orient Tours Dubai.

De pe nisip, pe mare, cu Yellow Boats

Pentru a avea o experiență completă, merită să vedeți măreția Dubaiului de pe mare. Echipele de la Yellow Boats, vă asigură buna dispoziție pe bărcile lor de viteză, povestindu-vă cu umor despre punctele cheie ale orașului, dar și „mondenitățile” locului – care se văd doar de pe apă.

De exemplu, Yellow Boats vă plimbă prin fața plajelor private ale hotelurilor de lux ( JBR, Ain Dubai, Palm Jumeirah, Atlantis the Palm și Burj Al Arab, dar și zonele palatelor regale, Palm Lagoon și Dubai Marina) de unde se văd camerele locuite în vacanțe de vedete internaționale precum Beyonce.

Plimbarea se petrece în mare viteză, însă fără riscuri – bărcile fiind unele dintre cele mai sigure din lume.

Dacă aveți noroc, delfinii nu vor ezita să-și facă apariția și să acompanieze bărcile galbene.

Cei de la Yellow Boats oferă turiștilor dornici posibilitatea de a se fotografia în punctele cheie vizibile de pe apele Golfului. De exemplu, în fața celebrului hotel Burj al-Arab, cel mai luxos hotel din lume.

Burj al-Arab, viziunea care a schimbat turismul în întreaga lume

În urmă cu mai bine de două decenii, întreaga lumea privea uimită la imaginile cu Burj al-Arab (Turnul Arabilor) prezentate în mass media. Hotelul a fost finalizat în 1999 și își primea, în 2005, cel mai de seamă oaspete: celebrul megastar Michael Jackson.

Suita lui, întinsă pe două etaje, costa 25.000 de dolari pe noapte la acea vreme și era amenajată într-un stil opulent: pe lângă faptul că era, atunci, cel mai înalt hotel din lume, având 321 metri înălțime, în interior se regăseau cele mai luxoase materiale și obiecte de decor.

  • 30 de tipuri de marmură care acoperă, în total, 24.000 m2
  • 43.446 m2 de sticlă
  • 1.790 m2 de foiţă de aur de 24 k
  • o fântână arteziană în interiorul hotelului, unde jeturile de apă ajung până la 30 m.

În suita celebrităților se regăsea și un televizor mare, plat – primul și singurul care se găsea la acea vreme.

Băile erau și sunt și azi dotate cu jacuzzi și duș, având toate elementele placate cu aur. Apartamentele au și cameră de luat cina, dar și zonă de citit.

Puteți vizita Burj al-Arab și puteți avea experiență luxului desăvârșit fără să fiți milionari. Și, dacă aveți noroc, puteți să vă întâlniți pe holuri cu marile celebrități ale lumii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre