Turmeric, condimentul minune cu numeroase beneficii pentru sănătate

Turmeric, condimentul minune cu numeroase beneficii pentru sănătate
Ruda apropiată a ghimbirului, turmericul este o plantă perenă originară din India, a cărei denumire științifică este Curcuma Ionga. Curcuma, substanța activă din turmeric, este cea care are efecte curative, odată ce ajunge în organism.

Turmericul este unul dintre cele mai eficiente suplimente nutriționale existente, deoarece este susținut de numeroase studii de calitate ce atestă beneficiile aduse de acest condiment oriental pentru sănătatea organismului. Iată câteva dintre acestea.

Turmeric, condimentul minune care acționează ca și antiinflamator natural 

Unul dintre cele mai importante beneficii ale turmericului este capacitatea de a reduce inflamațiile prin blocarea anumitor enzime implicate în acest proces. Totodată, efectul său antioxidant ajută la prevenirea artritei, astmului sau bolilor inflamatorii intestinale. 

Oamenii de știință sunt de părere că inflamația prelungită se află în spatele celor mai multe afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul, sindromul metabolic, boala Alzheimer’s și alte boli degenerative. Prin urmare, orice poate lupta împotriva inflamației cronice este binevenit ca metodă de prevenție, pentru a evita o afecțiune serioasă.

Scade riscul de boli de inimă 

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în lume, iar cercetătorii studiază de decenii mecanismul din spatele acestor afecțiuni. Inima este un organ extrem de complex, așa încât factorii din spatele afecțiunilor cardiovasculare sunt numeroase și variate. Potrivit cercetărilor3, curcuminul conținut de turmeric poate contribui la evitarea bolilor de inimă.

Principalul beneficiu adus de turmeric, în aces sens, este îmbunătățirea funcției endoteliumului – membrana ce căptușește vasele de sânge. Disfuncția endotelială este un factor important ce duce la apariția bolilor de inimă, deoarece endoteliumul este responsabil pentru reglarea tensiunii arteriale și pentru prevenirea coagulării sângelui. În plus, curcuminul reduce inflamația și procesele oxidative, la fel de importante pentru sănătatea sistemului cardiovascular.

Funcționează ca și antioxidant

Stresul oxidativ provoacă daune ce duc la îmbătrânirea prematură a organismului și la apariția bolilor. Acesta acționează prin intermediul radicalilor liberi, molecule extrem de reactive care interacționează cu substanțe organice importante, cum ar fi acizii grași, proteinele și ADN-ul.  Principalul motiv pentru care antioxidanții sunt necesari este că protejează corpul de acțiunea nocivă a radicalilor liberi.

Curcuma conținută de turmeric este și un antioxidant puternic ce neutralizează radicalii liberi. În plus, acesta stimulează activitatea enzimelor antioxidante din organism. În concluzie, acțiunea curcuminului este extrem de eficientă, pentru că nu doar blochează radicalii liberi, ci și stimulează abilitatea corpului de a lupta mai bine împotriva acestora.

Foto: Facebook