Yaprak Sarma. Sărmăluțe în foi de viță în stil turcesc

Yaprak Sarma. Sărmăluțe în foi de viță în stil turcesc
Yaprak Sarma. Sărmăluțe în foi de viță în stil turcesc. Sarmaua noastră cea de toate sărbătorile nu este, de fapt, numai a noastră. Termenul „sarma” provine din cuvântul turcesc „sarmak”, care înseamnă „rulou” sau „pachet”.

Yaprak Sarma. Sărmăluțe în foi de viță în stil turcesc. Una dintre mâncărurile cunoscute ca fiind tradițional românească are, de fapt, origini turcești.

Sarmalele au fost preluate în bucătăria românească din cea otomană, iar modul de preparare nu diferă foarte mult.

Una dintre diferențe este că în Turcia sunt mult mai populare sarmalele în foi de viță, foarte subțiri și delicate, fierte în sos de roșii și servite cu iaurt.

Yaprak Sarma. Sărmăluțe în foi de viță în stil turcesc

Yaprak Sarma. Odată cu ocuparea noilor teritorii, bucătăria turcă introduce “sarmak”, adică „rulou” sau „pachet”, în Balcani, Europa de Est şi Asia centrală.

Rularea sarmalelor vi se va părea migăloasă, pentru că trebuie să fie foarte subțiri și delicate.

Ingrediente

  • 500 g carne tocată de vită sau miel
  • 2 cepe
  • 3 linguri orez
  • sare
  • piper
  • 1 linguriță paprika
  • 1 linguriță chimion
  • pătrunjel proaspăt
  • 1 linguriță mentă uscată
  • 2-3 linguri de ulei
  • 3 linguri pastă de tomate
  • 500 g foi de viță
  • Pentru sos:
  • 2 căni apă
  • 400 ml pastă de tomate
  • 2 linguri făină
  • sare
  • iaurt pentru servit.

Mod de preparare

  • Tocați mărunt cepele, pătrunjelul și spălați orezul. Puneți ceapa la călit în câteva linguri de ulei. Când ceapa s-a călit, adăugați pasta de tomate, menta și pătrunjelul. Mai căliți câteva minute, după care opriți focul.
  • Puneți carnea tocată într-un vas, turnați amestecul de ceapă și pastă de tomate peste, adăugați orezul spălat și condimentele. Amestecați bine totul.
  • Sarmalele turcești sunt foarte subțiri și necesită multă răbdare.
  • Puneți o linguriță de carne pe frunza de viță și întindeți-o sub formă de țigaretă. Rulați cât de strâns puteți. Așezați sarmalele într-o oală, sub formă de cerc.
  • Continuați cu încă un strat și tot așa, până când terminați de așezat sărmăluțele.
  • Puneți apă cât să le acopere și puneți la fiert pe aragaz.
  • Lăsați să fiarbă o jumătate de oră.
  • Între timp, puneți într-un vas apa, pasta de tomate și făina și dați în clocot până când sosul s-a îngroșat puțin. Asezonați cu sare după gust.
  • Scurgeți apa de la sărmăluțe cu grijă și turnați sosul peste ele. Dați la cuptor, la foc mic, pentru încă o oră.
  • Serviți sărmăluțele cu iaurt proaspăt. Sursa: cutiutacuretete.ro

Unde şi când au apărut primele sarmale

Sarmaua uriașă. Rețetă de la Adi Hădean