În ultimii ani, din rândul spionilor, diplomaților și personalului ambasadelor și misiunilor diplomatice americane din mai multe țări au fost reclamate „incidente anormale de sănătate”. Cei afectați au raportat leziuni cerebrale, pierderea auzului, vertij și senzații auditive ciudate, printre alte simptome. Și, cum era de așteptat, cei mai mulți au bănuit că au fost victimele unui atac țintit cu o armă energetică.
De la apariția primelor cazuri la Havana, de unde se trage și numele misterioasei boli, au fost semnalate cazuri în China, Germania, Australia, Rusia, Austria şi chiar la Washington. Încă de la început, autoritățile americane au oscilat. Unii oficiali au minimalizat simptomele atribuite uneori stresului, alţii făcând de-a dreptul referire, în discuții private, la posibile atacuri prin unde radio, suspectând în principal Rusia.
Șapte agenții de informații americane au investigat Sindromul Havana
Serviciile secrete americane au finalizat un raport care a investigat peste 1000 de astfel de cazuri de Sindrom Havana înregistrate în ultimii ani, și au transmis un raport, miercuri, citrat de presa internațională. Concluzia, pe scurt: sindromul Havana nu a fost cauzat de o armă energetică și nici de un adversar străin, relatează The Guardian.
Șapte agenții de informații au participat la anchetă. Din acestea, cinci au stabilit că implicarea unui adversar străin este „foarte puțin probabilă”. Una dintre agenții a considerat că implicarea unui adversar străin este „improbabilă” iar o alta a refuzat să emită o concluzie.
Specialiștii din cele șapte agenții de securitate americană au analizat detaliat fiecare caz de Sindrom Havana în parte, pentru a găsi modele care ar putea, prin repetiție, lega cazurile. De asemenea, cu ajutorul datelor criminalistice și de localizare geografică, au căutat dovezi ale existenței unor arme cu energie dirijată, au spus oficiali americani pentru Washington Post.
Raportul, contrazis de oamenii de știință
„Nu a fost nimic”, a transmis un oficial. Oficialii au adăugat că rămân în continuare deschiși la noi dovezi că un adversar străin ar fi dezvoltat o armă energetică, dar nu cred că Rusia ar fi implicată în cazurile de Sindrom Havana. Și nici altcineva. Acest enunț apare în contextul în care raportul menționează, conform agenției Associated Press, că în unele cazuri SUA au reușit să detecteze „confuzie și suspiciune” în rândul guvernelor adverse, care credeau că rapoartele despre Sindromul Havana ar putea fi un fel de complot american.
Pe de altă parte, în 2021, președintele american Joe Biden a aprobat o lege pentru a acorda compensații victimelor Sindromului Havana.
Raportul celor șapte agenții de securitate americane contrazice un raport din 2022 al unui grup de oameni de știință care a identificat energia electromagnetică pulsată și ultrasunetele ca posibile explicații pentru simptomele Sindromului Havana.
Această comisie a fost convocată în 2021 de directorul de informații naționale și de directorul CIA.
Analizând cazurile de Sindrom Havana, oamenii de știință au constatat că unele dintre ele nu pot fi explicate de factori de sănătate sau de mediu și au sugerat că există dispozitive care ar putea produce astfel de simptome. Simptomele au fost debilitante pentru unele victime.
Urmează un proces
Mark Zaid, un avocat care reprezintă victimele din diferite agenții federale, a scris marți, pe Twitter, cu o zi înainte de prezentarea raportului, că toate constatările raportului vor fi „foarte deconcertante”. El a spus că a dat deja în judecată agențiile pentru a obține raportul complet.
De asemenea, a anunțat că intenționează să „conteste concluziile”.
„Până când nu se ridică vălul secretului și analiza care a condus la afirmațiile de astăzi nu va fi disponibilă și nu poate fi contestată în mod corespunzător, presupusele concluzii sunt practic lipsite de valoare, a spus Zaid. Este de neconceput, pe baza unui număr copleșitor de întrebări fără răspuns, ca raportul de astăzi să servească drept ultimul cuvânt”.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook