Simona Ionescu / Redactor Șef

Angela Similea, viața dincolo de scenă. Patru căsnicii, un singur fiu și doi nepoți

Angela Similea, viața dincolo de scenă. Patru căsnicii, un singur fiu și doi nepoți
A strălucit pe scenă și a ajuns la inimile spectatorilor tot timpul. Nu a fost apariție în care Angela Similea să nu fie pe placul publicului, tocmai de aceea a revenit în peisajul muzical de două ori după pauze de câțiva ani. 

Doamna șlagărelor românești a avut o viață zbuciumată, dincolo de scena care a fost, practic, locul unde uita de sine. Angela Similea a fost o copilă timidă, pe care doar muzica a ajutat-o să capete încredere în ea.

Angela Similea,  24 de ani, la ”Cerbul de Aur” unde a obținut Cerbul de Argint

Când cânta uita de tot, în ciuda opoziției mamei, care își dorea pentru fata ei o carieră în medicină, mai exact în pediatrie. Însă fetița care era cu greu oprită să cânte chiar și în tramvai, a făcut tot ce i-a stat în puteri să-și îndeplinească visul.

Și-a urmat visul în ciuda opoziţiei mamei

Adolescenţa a fost una complicată. Pasiunea pentru muzică i-a fost interzisă și nu avea permisiunea nici chiar să se întâlneasă cu prietenele. Până a ajuns la liceu, când dintr-odată totul i-a renăscut speranța, datorită profesorului de muzică. Fascinat de talentul ei, a trimis-o la compozitorul George Grigoriu, şeful ansamblului UTC de atunci. El a fost cel care a îndrumat-o pe Angela către Florice Orăscu pentru lecţiile de canto, cea care i-a pregătit şi pe Aura Urziceanu, Dida Drăgan şi Mihai Constantinescu.

La 19 ani, Angela Similea a început să cânte la festivalurile de amatori şi premiile au început și ele să curgă. Succesul a venit odată cu obținerea Premiului II la Cerbul de Aur, după cinci ani de participare la concursuri. Tot atunci a debutat și în televiziune şi melodiile care îi erau încredințate deveneau șlagăre.

Premii și șlagăre

„Amurgul” lui George Grigoriu i-a adus premiul special al juriului în Cehoslovacia, „Tu eşti primăvara mea” a lui Florin Bogardo a obţinut locul II la Festivalul Orfeul de Aur, în Bulgaria, iar în 1977 obţinea locul I la Festivalul Mamaia cu Un albastru infinit, melodie compusă de Marcel Dragomir.

La începutul anilor 80 a făcut primele roluri în musicaluri, apoi în filme, dar muzica a fost mereu marea ei dragoste. A lucrat tot timpul cu cei mai buni compozitori – Ion Cristinoiu, Marcel Dragomir, Marius Ţeicu, Zsolt Kerestely, Temistocle Popa, Florin Bogardo – iar melodia „Să mori de dragoste rănită” a fost declarată în România melodia secolului XX.

După 10 ani de pauză

Anul 1995 a venit cu decizia de a-și pune cariera pe pauză, Spunem pauză pentru că după 10 ani a acceptat propunerea să revină pe scenă, pentru a bucura din nou oamenii cu vocea și talentul său. Împreună cu Ovidiu Komornik, artistul care i-a devenit prieten apropiat și confident, a lansat un nou album.

Ovidiu Komornik mi-a propus o colaborare în vederea realizării unui album. Fondul era prielnic: acumulasem mult dor de cântec şi adunasem suficientă ocară din partea publicului, care mă dojenea pentru abandon. Aşa că am pornit lucrul şi exact după 9 luni s-a născut Lumea mea. Odată cu aceasta am revenit pe scenă, iar publicul m-a aşezat pe acelaşi loc, al meu: aşa am simţit. Avându-l pe Ovidiu alături mi-a fost mai uşor să mă adaptez în noua formă de întâlnire dintre artist şi publicul de azi.”, spune Angela Similea.

S-a retras din nou, în 2011, după ce şi-a pierdut în același an mama şi soţul. Până în 2022, când acelaşi Ovidiu Komornik a convins-o să revină în studioul de înregistrări ca să înregistreze împreună cu mai mulţi artişti o melodie cu mesaj de pace.

O viaţă personală tumultoasă

Patru căsnicii, o relaţie extraconjugală celebră şi pierderi grele, așa se poate descrie în câteva cuvinte viața personală a Angelei Similea. De primul soţ, Andi Constantin, electrician de meserie, s-a despărţit foarte repede, dar s-a și recăsătorit la fel de repede cu chitaristul Sorin Movileanu. Nu a fost cu noroc nici această relație, dar din această căsnicie a rămas cu cel mai frumos lucru din viaţa sa: fiul ei, Sorin.

A urmat cea de-a treia căsnicie, ceva mai durabilă. Jan Hilgen, un om de afaceri olandez, i-a fost alături vreme de 17 ani. Nu și în ultima perioadă, când căzuse în patima băuturii și îi făcea artistei viața de coșmar.

„Soţul meu nu deschidea nicio uşă fără să spună „sunt soţul Angelei Similea” pentru că altfel, fiind cetăţean străin, i-ar fi fost mult mai greu, în orice minister sau întreprindere de comerţ exterior. (…) Soţul meu venea târziu, marcat de această boală – băutura – şi mă apostrofa: „Ce eşti tu? Cine eşti tu? Tu eşti un nimeni.”, a declarat Angela Similea pentru Spynews.ro.

Amorul cu Florin Piersic

Finalul acestei căsnciii a găsit-o pe Angela Similea într-o relaţie cu Florin Piersic, şi el căsătorit. Legătura dintre cei doi artiști a fost cunoscută în breasla lor de la început, însă nu a fost atât de puternică încât să rămână împreună. Cu câțiva ani în urmă, Flroin Piersic spunea pentru adevărul.ro: „Nu am avut un amor cu ea ca să doresc să mă despart de soţia mea de atunci, Anna Szeles. Eu am iubit-o pe Angela şi am avut unele momente în care am simţit că ea ar fi făcut orice ca să rămână cu mine.”

Relația cu Victor Surdu: „A fost o dragoste ca-n povești”

Ultima dragoste i-a adus-o 1999, când s-a căsătorit cu politicianul Victor Surdu. A fost ultima căsnicie, care s-a finalizat cu moartea lui Surdu, în urma unei boli necruțătoare.

Sunt 10 ani de când a murit ultimul său soț, Victor Surdu (7 aprilie 2011)

„Cu 2 zile înainte să moară s-a trezit din pat şi s-a apucat să cânte la pian. Am rămas şocată. Era atât de slăbit încât abia avea putere să apese pe clape. A fost o dragoste ca-n poveşti. Avea un respect enorm pentru mine. Mă cunoştea de pe scenă. Mi-a spus că şi-a făcut un pariu cu el însuşi că o să mă cucerească. Era extraordinar de romantic, dar şi o furtună. Avea o forţă de muncă extraordinară. Am acceptat ceea ce s-a întâmplat, dar mi-e greu.”, a mai spus Angela Similea.

Pe lângă pierderile și altor oameni extrem de apropiați, Angelei Similea i-a fost foarte greu și în pandemie, când nu a putut ajunge la unicul său fiu, în SUA. Cei doi nepoți din partea acestuia îi alină sufletul și îi dă puterea să meargă mai departe, în ciuda necazurilor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre