Beef Stroganoff sau vită Stroganov este o mâncare din bucătăria rusească și se prepara prin secolul al XIX-lea, doar din din carne de vită cu sos de smântână și muștar.

Denumirea preparatului rusesc Beef Stroganoff, sau Boeuf Stroganoff a fost dată după numele unei familii de nobili ruși Stroganov, frantuziți în Stroganoff, întrucât bucătarul care a preparat-o era francez de origine. În casa nobilului Stroganoff din Odessa erau diverse petreceri, banchete și dineuri unde se întâlneai oameni de nivel înalt. Pentru astfel de mese a fost creată rețeta acestui preparat din carne de vită.

Ulterior, rețeta a devenit populară în întreaga lume, dar a fost adaptată, adăugând și ciuperci, dar și castraveți murați, precum și alte ingrediente, în funcție de gusturile popoarelor. Este mult mai consistentă și mai gustoasă cu aceste adaosuri de ingrediente, combinând gustul dulceag cu cel acrișor.

Ingrediente pentru rețeta Beef Stroganoff:

1 kg mușchi de vită(doar capetele mai împănate), 400 gr ciuperci champignon, 250 gr castraveți murați, 1 ceapă roșie, sare și piper, ulei de floarea soarelui sau de măsline, 2-3 linguri de muștar, 4-5 linguri de smântână dulce

Mod de preparare

Mușchiul de vită se curăță și se taie julien, adică în fâșii. Se trag fâșiile din carne de vită la tigaie în ulei încins, amestecându-le pentru o rumenire uniformă. Se trag la tigaie la foc mai intens pentru a se sigila mai rapid. Se adaugă ceapa tocată tot în fâșii, sau solzișori, după preferințe și se amestecă bine cu carnea de vită. Când ceapa începe să-și schimbe culoarea, se adaugă și se lasă ingredientele la fiert până se evaporă din lichidul lăsat de ciuperci.

Când carnea este bine pătrunsă, se adaugă smântâna. Se omogenizează rapid sosul, apoi se adaugă muștarul și din nou se omogenizează. Se mai lasă mâncarea de vită cu ciuperci la foc mai mic pentru 2-3 minute, timp în care se potrivește gustul cu sare și piper. Spre final de fierbere, se adaugă și rondele de castraveți murați. Atenție la sarea adăugată, întrucât și castraveciorii sunt sărați! De preferat să se folosească castraveți în saramură. Iar dacă sunt foarte sărați, se vor ține 10-15 minute în apă rece.

Preparatul Beef Stroganoff se poate servi ca atare, sau alături de o garnitură de orez, de un piure de cartofi, salată, etc.

Sursa: Chefi la cuțite

Confit de somon cu sos de avocado şi piure de păstârnac

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp