Cartofi fondanți, rumeni și crocanți. Rețeta englezească

Cartofi fondanți, rumeni și crocanți. Rețeta englezească
Cartofii fondanţi sunt o garnitură simplă şi elegantă. Este o garnitură în marile restaurante, dar puteți să îi faceți acasă. Sunt foarte populari în Anglia. În zilele de post, înlocuiți untul cu margarină.

Cartofii fondanţi  sau „fondant potatoes” în engleză şi „pommes de terre fondantes” în franceză. Au formă cilindrică sau de butoiaş. Sunt rumeniţi şi crocanţi la suprafaţă, iar interiorul este fraged. Este o rețetă folosită în marile restaurante din Europa, dar se pot face și acasă.

Cartofi fondanți, rumeni și crocanți. Rețeta

Secretul acestei rețete sunt cartofii. Trebuie să fie fermi, să își păstreze forma, să nu aibă ”bube” și să nu se rupă la gătit. Să fie cam de aceeași dimensiune, fără noduri, și să fie cât mai proaspeți.

  • După ce sunt curăţaţi de coajă, cartofii sunt tăiaţi cu grijă, în formă de cilindru. Asta este cea mai complicată parte. Se taie capetele, ca cilindrii să poată sta vertical. Dacă vi se pare complicat, pur şi simplu tăiaţi un cartof curăţat în jumătate, încercând să o faceţi pe secţiunea cu suprafaţa cea mai mare.
  • Cartofii sunt săraţi şi piperaţi pe suprafaţa orizontală. Se încinge ulei de măsline într-o tigaie, la foc iute. Când uleiul este încins, se aşază cilindrii de cartofi pe suprafaţa asezonată.
  • Se prăjesc astfel 3-4 minute, sau până se rumenesc. Se asezonează şi pe suprafaţa superioară.
    Se face focul mai mic şi se întorc pe cealaltă suprafaţă plană. Se adaugă în tigaie câteva fire de cimbru proaspăt, doi căţei de usturoi tăiaţi în jumătate (opțional) şi câteva cubuleţe de unt de calitate. În zilele de post puteți folosi margarină.
  • Prăjiţi cartofii 5-10 minute pe a doua faţă. Se adaugă supă de legume sau pui fierbinte, cât să ajungă până la trei sferturi din înălţimea cilindrilor de cartofi.
  • Se dă în clocot şi apoi se introduce tigaia în cuptorul încins la 200 °C. Se gătesc acolo timp de 12-15 minute.

Este un altfel de cartofi prăjiți. Mai sănătoși, mai gustoși și mai arătoși. Se pot servi ca atare sau ca o garnitură la carne sau pește.


Degețele de cartofi cu surpriză la mijloc.  Se fac atât de ușor!

Chipsuri din mălai și cartofi. Gustări pentru diabetici și pofticioși