Oamenii de știință au legat sutele de decese și miile de îmbolnăviri de nivelul ridicat de substanțe poluante din ceața care a pus stăpânire pe New York și a alte orase. Fenomenul care a omorât sute de oameni este încă un mister. Ceața densă a apărut în 1948, 1953, 1954, 1963 și 1966.
În noiembrie 1953, între 170 și 260 de oameni au murit în New York. Zece ani mai târziu, ceața a ucis 200, iar în 1966 s-au înregistrat 169 de morți.
New York nu a fost singurul oraș din SUA unde s-a manifestat fenomenul. În octombrie 1948, în Donora, Pennsylvania, au murit 20 de oameni și 600 au avut nevoie de spitalizare. De asemenea, alte mii de persoane au fost afectate.
În octombrie 1954 ceața densă care a lovit Los Angeles a închis școlile și a oprit activitatea industrială pentru o lună.
De-a lungul anilor, fenomenul s-a manifestat și în Mexic, Teheran, sud-estul Asiei și, bineînțeles, Londra.
4.000 de decese la Londra în 1952
Pe 5 decembrie 1952, o ceață densă învăluia capitala britanică. Pe măsură ce zilele treceau, condițiile erau tot mai rele. Londra se află sub o pătură cețoasă de o amploare fără precedent, care se răspândește și se îngroașă cu o viteză uluitoare, relatează The Sun.
„Cerul devine negru. Vizibilitatea se reduce la câțiva metri, să conduci o mașină este imposibil. Transporturile în comun nu mai funcționează. E un lung coșmar, care durează cinci zile, în cursul cărora 150.000 de persoane sunt spitalizate. Dintre cei bolnavi, mor 4.000, potrivit primelor estimări”. În total au fost, de fapt, 12.000, arată studii britanice recente.
Cel mai grav episod de poluare
În majoritatea cazurilor a fost vorba de infecții ale căilor respiratorii. Această ceață ucigașă este și astăzi considerată cel mai grav episod de poluare a aerului din istoria europeană.
Dar ce proces chimic a putut produce această ceață ucigașă? Este întrebarea pe care și-a pus-o o echipă internațională de chimiști. Studiul lor a fost publicat pe site-ul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), revista care publică studiile Academiei americane de Științe.
Dacă timp de decenii cauza exactă a ceții a rămas necunoscută, cercetătorii cred că acum au depistat adevărul. Știau că particulele ce conțineau acid sulfuric aveau legătură cu decesele. Dar nimeni nu reușea să explice originea acestui acid sulfuric. Ei bine, tocmai au dezlegat acest mister. „Vinovat” este dioxidul de azot, un alt subprodus rezultat din combustia cărbunelui. În amestec cu dioxidul de sulf creează acidul sulfuric și provoacă „ceața mortală”.
Foto: wikipedia
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook