Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum a apărut turta dulce și cum se prepară

Cum a apărut turta dulce și cum se prepară
Turta dulce este un desert vechi deja de peste 1000 de ani. e așa de iubit încât a ajuns inclusiv în povești, și amintim aici de casa de turtă dulce a vrăjitoarei din Hansel și Gretel.

Istoria turtei dulci a consemnat că aceasta a apărut în anul 992. Un călugăr armean s-a retras în Franța pentru ultimii ani din viață. Printre altele, a dus cu el și rețete de prăjituri de acasă. le-a și preparat, iar cei din jur au apreciat mai ales turtițele cu ghimbir. Apoi, emigranții germani au adus turta dulce în Suedia prin secolul al XIII-lea. Aici, călugărițele au fost fascinate de posibilitatea de a prepara prăjiturele decorative. O considerat remediu împotriva indigestiei, dar potrivită ca decor pentru ferestre.

Cum s-au dezvoltat formele de turtă dulce

Primele forme de turtă dulce erau inimioare și îngerași. În secolul al XV-lea au fost inventate și alte figurine. La începutul anilor 1800, în Germania a apărut tradiția căsuțelor din turtă dulce, pregătite în preajma sărbătorilor de iarnă. Turta dulce o un fel de biscuit,  mai moale, îndulcit cu miere și aromatizat cu ghimbir, scorțișoară, nucșoară, anason, cardamom sau cuișoare. Ingredientul vedetă al acestui deșert este ghimbirul, de unde și denumirea în limba engleză: gingerbread. Adică pâine cu ghimbir.

Rețeta clasică de turtă dulce

Ingrediente: 1 ou, 400 g făină, 2 lingurițe ghimbir măcinat, 2 lingurițe pudră de scorțișoară, 1/2 linguriță cuișoare măcinate 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu, un praf sare, 160 g unt 80%, 200 g zahăr brun, 60 ml miere

Preparare: Se amestecă toate ingredientele uscate. Separat, se bate untul cu zahărul pentru 2 – 3 minute. Apoi se adaugă oul și mierea. În final se încorporează ingredientele uscate. Se răstoarnă aluatul obținut pe blatul presărat cu făină și se frământă câteva secunde. Apoi i se dă o formă rotundă, se acoperă cu folie alimentară și se dă la frigider pentru minim o oră. Aluatul răcit se întinde cu sucitorul între două foi de hârtie copt presărate ușor cu făină (pentru a nu se lipi), până când ajunge la o grosime de 0.5 cm.

Se înlătură foaia de deasupra și se decupează turta dulce cu formele speciale. Acestea se coc într-o tavă tapetata cu hârtie de copt. Restul de aluat se trece din nou prin același procedeu înainte de a decupa noile turte. Turtă dulce se coace 10 – 12 minute la 170 de grade. Coapte, prăjiturile au culoare aurie. În final, formele de turtă dulce se decorează cu glazură de zahăr, ori cu alte elemente decorative.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre