Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum se jucau oamenii în epoca medievală. Iată ce exista în loc de șah

Cum se jucau oamenii în epoca medievală. Iată ce exista în loc de șah
Jocurile de societate au devenit populare în ultimii ani, mai ales de când pandemia a băgat pe toată lumea în casă. V-ați întrebat vreodată însă ce se jucau oamenii în epoca medievală? Iată ce s-a decoperit.

Nopțile de jocuri s-au bucurat de o reapariție în ultimii ani, deoarece jocurile de societate moderne precum Catan și Cards Against Humanity au devenit elemente esențiale ale oricărei bune întâlniri. Comerțul cu lemn, minereu și grâu este acum sinonim cu noaptea jocului, la fel cum aruncarea zarurilor Monopoly a fost mecanismul dominant de joc de ani de zile. Dar cum se jucau oamenii în epoca medievală? 

Se știe că  timpul pentru jocuri era limitat atunci Ce făceau oamenii în timpul liber? O echipă de arheologi a aflat recent. Citiți mai departe pentru a vedea ce au descoperit.

O descoperire neașteptată

Arheologii au săpat recent în apropierea Aberdeenshire, Scoția, în căutarea locației evazivei mănăstiri de cerbi. Mănăstirea a fost menționată în Cartea Cerbilor, care este unul dintre primele exemple de limbă gaelică scoțiană.

O piatră mare în formă de disc a fost descoperită de arheologi. Nu a dezvăluit locația mănăstirii, dar a conținut gravuri care păreau vag familiare cercetătorilor.

Înainte de șah, a existat hnefatafl

Echipa a ajuns la concluzia că ar fi găsit un joc de masă antic, din piatră. Au folosit datarea cu carbon pentru a verifica dacă a fost din secolul al VII-lea sau al VIII-lea și au descoperit că a fost folosit pentru a juca un joc norvegian antic numit hnefatafl. Deși nu există reguli definitive, scopul jocului este de a-l duce pe regele tău de la centrul unei table asemănătoare șahului la una dintre marginile tabloului.

Hnefatafl face parte dintr-un set mai mare de jocuri jucate în toată Europa înainte de a fi înlocuit cu șah în secolul al XII-lea.

Arheologii sunt de părere că jocul era practicat chiar de către călugări. În timp ce tabla de joc din piatră poate fi folosită ca dovadă a faptului că a existat activitate monahală în zonă, arheologii nu sunt pregătiți să declare situl ca fiind mult timp pierduta Mănăstire a Cerbilor. Hnefatafl există și astăzi și este probabil sigur să presupunem că acei călugări de demult se bucurau de nopțile de joc la fel de mult ca noi. 

Foto: Facebook

Oamenii din jurul familiei Clinton par loviți de blestem. 50 de oameni au murit în mod violent

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre