Simona Ionescu / Redactor Șef

De câte ori îmi e dor de bunica fac această rețetă de gogoși. Cele mai bune și pufoase gogoși

De câte ori îmi e dor de bunica fac această rețetă de gogoși. Cele mai bune și pufoase gogoși
De câte ori fac gogoși mă apucă dorul de copilărie și de bunica mea. Nimic nu se compară cu gustul copilăriei, cu gogoșile fierbinți, rumenite și cu o ușoară adiere de coajă de lămâie și de vanilie.

Nu cred că există adult sau copil care să nu spună că gogoșile făcute de bunica lui sunt cele mai bune. Așa spun și eu, că bunica mea făcea gogoșile cele mai pufoase și cele mai bune din lume.

Dar iată cum se prepară gogoșile cu drojdie, făină albă, unt și lapte.

Rețetă gogoși pufoase – Ingrediente

  • 500 grame făină
  • 250 ml lapte
  • 50 grame unt topit
  • 40 grame zahar
  • 10 grame drojdie uscată
  • 2 ouă
  • 1 gălbenuș
  • 1 esență de vanilie
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • Un praf de sare
  • O mână de făină în plus pentru întinsul compoziției
  • Ulei pentru prăjit
  • Zahăr pudră pentru ornat

Mod de preparare gogoși

Mai întâi se pune într-un castronel drojdia proaspătă și se freacă bine cu o lingură de zahăr, până se lichefiază. Dacă se folosește drojdie uscată, aceasta se va amesteca jumătate din cantitatea recomandată de zahăr apoi se va dilua cu aproximativ 50 de mililitri de lapte călduț, lăsându-se deoparte până când la suprafață se formează o spumă ușoară.

După aproximativ 10 minute, veți vedea că drojdia s-a umflat, iar compoziția de maia și-a triplat volumul.

Se toarnă maiaua peste făina cernută și se adaugă pe rând toate ingredientele.

Se frământă aproximativ 15-20 de minute, până când compoziția nu mai este lipicioasă. Se acoperă ligheanul sau castronul în care am frământat cu o folie de plastic și se lasă la dospit, la loc călduț,  aproximativ 50 de minute.

După ce a crescut aluatul, vom trece la modelarea gogoșilor. Întindem pe un blat tapetat cu făină compoziția și o întindem cu un sucitor de plăcinte. Apoi vom decupa fiecare gogoașă în parte, cu ajutorul unui pahar.

Mai lăsăm gogoșile decupate în jur de 10 minute, timp în care ele se vor umfla și mai mult.

Încingem uleiul de floarea soarelui în tigaie și așezăm gogoșile la prăjit. Le întoarcem de pe o parte pe alta, după ce devin aurii.

La final, scoatem gogoșile pe un șervet de hârtie care absoarbe excesul de ulei și presărăm zahăr pudră peste gogoși.

Poftă bună!

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre