Simona Ionescu / Redactor Șef

Alimente pe care le poți congela, deși n-ai făcut-o niciodată

Alimente pe care le poți congela, deși n-ai făcut-o niciodată
De obicei umplem congelatorul cu tot felul de legume, carne, recipiente cu supă, fructe de pădure, ba chiar și pâine. Există însă și alte câteva alimente pe care nu știai că le poți congela și cum să le folosești când este cazul.

Iată câteva alimente care, înghețate, se pot transforma rapid în ceva bun de mâncat.

Orez și Quinoa fierte

Folosește recipinete în care să încapă exact câte porții consumi la o masă cu familia.

Dacă prepari prea mult orez, ceea ce rămâne poți să-l congelezi în recipientele pe care ți le-am recomandat.

Orezul sau Quinoa fierte pot fi păstrate aproximativ un an în congelator. Lasă să se dezghețe la temperatura camerei, timp de câteva ore sau peste noapte, în frigider, înainte de a le refolosi.

Usturoi

Poți congela întreaga căpățână de usturoi și să separi câte un cățel atunci când ai nevoie. Sau poți să cureți cățeii de usturoi și să-i congelezi întregi, feliați sau tocați.

Alternativ, poți pune usturoiul zdrobit în ulei de măsline. Uleiul nu va îngheța, astfel încât vei putea scoate cât de mult usturoi infuzat vei dori, de câte ori va fi necesar.

Citrice

Pentru citrice există o modalitate de-a le reda ușor prospețimea. Mai întâi, spală și curăță fructele, apoi, feliază-le. Îndepărtează semințele și membranele. Grepfruitul, portocalele sau fructele cu multe semințe pot fi tăiate în două, apoi sunt scoase semințele cu o lingură. Pune bucățile de fructe în recipiente și toarnă sirop rece, până când le acoperi. Pune un capac și congelează-le.

Poți face siropul în casă: dizolvă 2 ¾ cești de zahăr în patru căni cu apă călduță și amestecă până când lichidul devine limpede. Răcește bine siropul înainte de utilizare.

Plante aromatice

Plantele aromatice își pot pierde vigoarea după ce au fost înghețate, dar nu își vor pierde aroma. Există mai multe moduri de a le stoca. Le poți, pur și simplu, spăla și îngheța într-un recipient etanș sau într-o punguță de plastic. O altă modalitate presupune să le transformi în pesto (fără să le amesteci cu brânză) și, ulterior, să le îngheți.

Totuși, metoda care dă cele mai bune roade este să le imersezi în ulei sau unt. Toacă ierburile și amestecă-le cu uleiul sau untul, la alegere. Poți întinde untul pe pâine prăjită sau alte produse de patiserie, iar uleiul din plante devine un mod delicios de condimentare a oricărei rețete.

Nuci

Conținutul ridicat de ulei din unele nuci le poate face să devină râncede după două săptămâni în care au fost depozitate la temperatura camerei. În schimb, dacă le păstrezi în congelator, le poți menține proaspete mai mult timp.

Ai grijă să le porționezi cât mănânci o dată. Dacă decongelezi în mod constant recipientul cu nuci păstrat la congelator, umezeala poate pătrunde și nucile se pot strica.

Nu mânca nucile imediat ce le scoți din congelator. Ia doar cantitatea de care ai nevoie și pune-o într-un alt recipient, în frigider.

Struguri

Strugurii se vând, de obicei, în ciorchini mari, iar dacă ai luat prea mulți nu te teme că se vor strica înainte să apuci să-i savurezi, pentru că îi poți congela și transorma într-o înghețată răcoroasă și delicioasă.

Banane

Congelarea poate salva bananele pe care nu reușești să le consumi în timp scurt. Scoate-le din coajă în prealabil, pentru a-ți fi mai ușor să le folosești la dezghețare.

Bananele congelate merg de minune în smoothie-uri. De asemenea, pot fi amestecate ușor în compoziția pentru înghețată.

Dacă ai nevoie de ele pentru a face banana bread sau brioșe, înainte de a le amesteca în aluat lasă-le să se dezghețe în frigider învelite în prosoape de hârtie care vor absorbi excesul de umiditate.

Ouă crude

Poți congela ouă crude, dar nu în coji! Lichidul se expandează atunci când este înghețat, ceea ce va face ca oul să curgă peste tot în congelator, creând o mizerie greu de curățat. Sparge ouăle, bate-le bine ca pentru omletă și congelează-le. Folosește-le în decurs de un an.

S-au terminat problemele pentru Placido Domingo. Ce l-a făcut fericit

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre