Simona Ionescu / Redactor Șef

Cartofi acordeon cu lămâie și verdețuri. Rețetă de post

Cartofi acordeon cu lămâie și verdețuri. Rețetă de post
Românii le spun cartofi acodeon, dar în rețeta originală se numesc Hasselback Potatis. Este o rețetă suedeză, veche de peste 50 de ani. Uite cum se fac acești cartofi pentru zilele de post, dar și rețeta originală!

Acești cartofi simpli, cu puțin usturoi și pătrunjel sunt de-a dreptul fantastici. Fiecare felie este crocantă deasupra și alterneză cu felii de lămâie și verdețuri.

Cartofi acordeon, rețetă suedeză

Hasselback Potatis, cartofii acordeon, au apărut într-un restaurant cu același nume din Stockholm, Suedia, în anul 1953. Creatorul acestor delicioase acordeoane din cartofi se pare că a fost un chef bucătar pe numele său Leif Elisson from Värmland. Acești cartofi acordeon au avut un succes imens, datorită gustului excelent. Un cartof Hasselback este în același timp moale și pufos ca un cartof copt, îmbibat în unt și cu porțiuni crocante, ca de cartof prăjit.

Cartofi acordeon cu lămâie și verdețuri

Cartofi acordeon merg de minune simpli pentru cei care țin post, pentru vegani sau ca o garnitură la diferite preparate din carne. Aromați și gustoși se fac destul de repede, ingredinetele fiind simple și la îndemâna oricui.

Ingrediente

  • 2 kg de cartofi medii
  • 100 ml ulei vegetal
  • 1 legătură de pătrunjel
  • Coaja razuită de la o lămâie
  • 1-2 căței de usturoi, în funcție de cât de mult vă place
  • 1/2 linguriță boia
  • Sare și piper după gust
  • Fulgi de chilli – opțional.

Mod de preparare

  • Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
  • Curățăm cartofii de coajă și îi spălăm.
  • Tăiem cartofii felii cu ajutorul unui cuțit ascuțit și cu lama foarte subțire, astfel încât să mai lăsăm o jumătate de centimetru la baza lui.
  • Punem cartofii cu partea tăiată în sus, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și îi ungem cu ulei. Mai punem sare și îi dăm la cuptor pentru 55-60 de minute sau până sunt copți. Din când în când, cu ajutorul unei pensule, îi mai ungem cu uleiul din tavă.
  • Într-un bol punem coaja de la lămâie, boiaua, usturoiul tocat fin, pătrunjelul tocat mărunt, piperul și fulgii de chilii, dacă am ales să îi facem picanți. Amestecăm.
  • După ce cartofii sunt copți, presărăm compoziția de verdeață și îi ungem din nou cu uleiul din tavă după care îi mai lăsăm preț de 5 minute.

Cartofi acordeon, alte combinații de ingrediente

Dacă nu este zi de post, acești cartofi minunați se pot face cu unt, în loc de ulei și asezonați cu brânză, cașcaval, bacon, șunculiță afumată.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre