Pentru a prepara cea mai simplă rețetă de unt de casă nu aveți nevoie decât de un singur ingredient și de un borcan. Practic, se procedează la fel cum făceau oamenii de acum mii de ani.
Elaine Khosrova, o scriitoare independentă specializată în povești despre istoria alimentelor și cultura gastronomică urmărește povestea untului până în Africa în epoca neolitică, aproximativ în anul 8000 î.Hr., în cartea sa, „Untul. O istorie bogată”.
O tăbliță sumeriană datând aproximativ din 2500 î.Hr., descrie procesul de fabricare a untului, începând de la mulsul bovinelor, în timp ce alte tăblițe sumeriene contemporane acesteia identifică untul ca ofrandă ritualică.
Rețetă pentru a prepara cel mai simplu unt de casă
Pentru a prepara foarte simplu unt de casă aveți nevoie de un singur ingredient lapte gras de casă. Sau smântână. Depinde cât de repede vreți să îl faceți. Dacă alegeți varianta mai lungă, trebuie să începeți cu prepararea smântânii. Aceasta se obține din lapte de vacă sau de bivoliță, nefiert, pus într-un vas la prins într-un loc răcoros și uscat. Poate fi pus și la frigider.
După o zi, maxim două, grăsimea din lapte se ridică la suprafață într-o pojghiță mai groasă sau mai subțire, în funcție de grăsimea laptelui. Dacă nu vreți să așteptați câteva zile pentru a obține mai întâi smântâna, puteți prepara unt folosind direct smântână. Puneți smântâna într-un borcan mai mare, cu capac, strângeți bine capacul, apoi începeați să scuturați conținutul. Dacă doriți să aveți un unt sărat, înainte de a începe prepararea, adăugați și niște sare.
Apoi, imaginați-vă că sunteți un barman care prepară un cocktail, scuturați borcanul. După câteva minute, veți simți că ceva s-a întâmplat în borcan, untul începe să se adune.
Când s-a obținut un bulgăre cât de cât compact, goliți conținutul borcanului într-o strecurătoare cu tifon, și scurgeți zerul. Depozitați apoi untul într-un recipient închis, la frigider. De asemenea, dacă doriți, puteți amesteca în untul proaspăt, plante aromatice.
Sursa foto: Pixabay
Sursa video: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook