Simona Ionescu / Redactor Șef

Ceapa caramelizată. Un plus de aromă și gust în mâncare

Ceapa caramelizată. Un plus de aromă și gust în mâncare
Ați încercat?  Ceapa caramelizată este folosită mai ales în restaurante, dar putem face și noi, acasă. Este simplu, vă trebuie puțină răbdare, dar merită.

O banală ceapă preparată altfel aduce un plus de aromă și gust și culoare în mâncare. Se poate pune în sandvișuri, în omlete, supe, fripturi.

Ceapa caramelizată. Rețeta

Ceapa caramelizată aduce gust plăcut mai multor mâncăruri. Nici nu contează dacă ceapa este galbenă, albă sau roșie. Caramelizată,  această banală legumă se transformă într-o garnitură foarte gustoasă. De altfel, ceapa este și foarte sănătoasă.

Ingrediente

  • 2-3 cepe roșii (sau albe)
  • 1 lingură de unt
  • 2 linguri rase cu zahăr brun
  • 2-3 linguri cu vin alb
  • piper proaspăt râșnit
  • un praf mic de sare

Mod de preparare

  • Încinge într-o tigaie puțin unt, peste care adaugă ceapa tăiată peștișori. Când devine sticloasă,  adaugă 2 linguri rase cu zahăr brun. Lasă pe foc mediu/spre mare 2 minute, apoi adaugă vinul alb.
  • Sărează și piperează după gust.
  • Mai lasă pe foc 3 minute să iasă alcoolul și ceapa caramelizată este gata.
  • Pe fundul tigăii se va forma un strat de zahăr caramelizat. Când e gata, toarnă puțină apă, vin sau oțet balsamic.

Ceapa. Beneficii pentru sănătate

Persoanele care consumă zilnic două cepe, fierte sau crude, își îmbunătățesc starea de sănătate, comparativ cu cele care o evită, spun specialiștii. În compozitia cepei sunt multe minerale, în cantități semnificative: potasiu, fosfor, calciu, clor, dar și vitamine: Vitamina A, Vitamina C, Vitamina B1.

Conține și un antibiotic natural (alicina), care combate germenii patogeni, protejând în același timp flora microbiană. Datorită elementelor care intră în compoziția sa, ceapa poate să combată stresul, în special ceapa verde.

O calitate foarte apreciată a cepei este și aceea că ea poate să diminueze procesul de degenerare a sistemului imunitar, datorită prezenței vitaminelor și a enzimelor pe care le conține. Este și un diuretic puternic, ce contribuie la eliminarea ureei și clorurilor.

Specialiștii recomandă ceapa și pentru prevenirea afecțiunilor cardiace, reumatice. Ajută și în lupta cu gripa, diareea, paraziți intestinali, obezitatea, ateroscleroza, migrenă, hipoglicemia.

Este recomandată pentru calitățile sale, specia de ceapă roșie, de apă cum i se spune popular, pentru că este mai ușor suportată de stomac. S-a constatat că ceapa deshidratată este mai concentrată decât cea proaspătă.


Ceapă roşie murată. O rețetă inedită

Rețete indite: dulceață de ardei iuți și dulceață de ceapă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre