Puteți servi preparatul cu orice fel de paste doriți. Dar, înainte de a vă dezvălui rețeta, merită aruncată o privire asupra unui ingredient special, și anume șofranul. Acesta va da mâncării o culoare galben aurie desprinsă parcă din povești. Și o aromă aparte. Șofranul este un extras din Crocus sativus, o plantă mediteraneană cu proprietăţi terapeutice.
Acest condiment este foarte scump din cauza dificultății de recoltare a acestuia (de la 2.000, la 10.000 euro pe kilogram). Costul este ridicat pentru că sunt necesare aproape 15.000 de flori de șofran pentru a obține doar 100 grame de fire uscate de șofran, iar fermierii trebuie să recolteze manual firele delicate din fiecare floare și recoltarea se face o singură săptămână pe an. Iar această săptămână este toamna, pe frig, recoltarea făcându-se la primele raze ale soarelui. Inclusiv în România, de exemplu în județul Caraș Severin, există culturi de șofran.
Ingrediente pentru cel mai tare sos de paste
paste după gust
150 g de brânză ricotta
50g brânză parmezan
50g parmezan pentru decor
1 pliculeț de praf de șofran
2 dovlecei sau zucchini
1 cățel de usturoi
100 g de bacon
ulei de măsline extravirgin
sare după gust
View this post on Instagram
Mod de preparare
Într-o tigaie adăugați un strop de ulei, cățelul de usturoi și dovleceii tăiați mărunt. Gătiți timp de aproximativ zece minute. Se potrivește de sare. Separat, într-un bol, combinați brânza ricotta, cantitatea mai mare de parmezan, șofranul și apa de gătit de la paste până obțineți o consistență omogenă și cremoasă.
Tăiați baconul în fâșii și apoi în cubulețe de mici dimensiuni și gătiți-l într-o tigaie fără a mai adăuga grăsime. Trebuie să îl preparați până când devine crocant. Se scurg pastele fierte în prealabil al dente și se amestecă cu crema de ricotta și cu dovleceii, adăugând un strop de apă de gătit. Adaugați baconul crocant și parmezan ras deasupra.
Sursa: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook