Simona Ionescu / Redactor Șef

Cozonacul Babka, cu ciocolată și nucă, pufoșenia de pe masa de Crăciun. Rețeta chefului Sorin Bontea

Cozonacul Babka, cu ciocolată și nucă, pufoșenia de pe masa de Crăciun. Rețeta chefului Sorin Bontea
Cozonacul a fost și va rămâne cel mai prețios desert de pe masa de Crăciun. Anul acesta aveți la dispoziție rețeta pentru cozonacul Babka, o minunăție pentru toate gusturile. Cum se pregătește, vă arată chef Sorin Bontea.

Descoperirile arheologice arată că strămoșii cozonacului au existat în Antichitate. Există zeci de rețete de cozonac, dar de acest Crăciun trebuie să aveți pe masă cozonacul Babka. Iată rețeta prezentată de chef Sorin Bontea.

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti o asemenea delicatesă, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 530 g făină, 19 g drojdie, 3 ouă, sare, 100 g zahăr, 175 g apă călduță, 150 g unt.

Mod de preparare

„Punem sarea în apa călduță, punem drojdia și zahărul, pentru că activează mai repede drojdia. Se lasă câteva minute, după care ne pregătim să facem aluatul”, spune chef Sorin Bontea. Pentru aluat se poate folosi robotul de bucătărie sau se poate frământa cu mâna. Se pune făina cu sare, se adaugă ouăle, unul câte unul. Se amestecă, apoi se pune drojdia.

„Când aluatul este omogenizat, se adaugă și untul, câte un cubuleț. Untul trebuie să fie la temperatura camerei. Se integrează puțin câte puțin, până terminați tot untul”, a menționat bucătarul. Se frământă bine și se învelește bine într-o folie de plastic, apoi se pune la frigider în jur 10-12 ore.

Cum se pregătește umplutura

Pentru umplutură, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 180 g ciocolată neagră, 100 g zahăr pudră, 20 g unt, 40 g cacao. Puneți pe foc untul, ciocolata, lăsați să se topească la foc mediu pentru a nu se arde ciocolata. Se adaugă zahărul pudră, cacao, un praf de sare și se amestecă bine până se topește zahărul. Se lasă deoparte ca să se răcească.

Cum se prepară siropul

Siropul se prepară din 100 g zahăr, 100 g apă și coajă de portocală. Cine dorește, poate să adauge și esență de lămâie.

„Las să se topească zahărul, voi pune puțină coajă de portocală și las un pic să fiarbă”, a spus Sorin Bontea. Se ung tăvile cu unt sau puteți să tapetați și cu făină, apoi puneți foaia de copt. Se scoate aluatul din frigider, se taie pe jumătate și se întinde. Din când în când puneți puțină făină în timp ce întindeți ca să nu se lipească. Puneți jumătate din cantitatea de ciocolată.

Cozonacul se unge cu sirop cât este fierbinte

„Am să ung marginile cu puțină apă și urmează operațiunea rulatul, strângând bine capetele ca să nu iasă. Tăiem la jumătate, punem unul peste altul și împletim. Punem în formă, acopăr cu plastic și îl las să crească 1-2 ore și introduc la cuptor. După ce scot din cuptor, cât este fierbinte, se unge cu sirop”, a mai spus chef Sorin Bontea.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri