Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum se prepară ciolomada, salata ungurească de murături

Cum se prepară ciolomada, salata ungurească de murături
Toamna este momentul adorat de gospodine. Toate roadele pământului sunt coapte, se pot face provizii pentru iarnă. Nu că ar fi nevoie, atâta vreme cât supermarketurile vând inclusiv căpșuni în decembrie, dar este frumos să te bucuri de preparate gustoase, pe care le-ai pregătit cu mâinile tale. Și care nu conțin aditivi.

Emilia Micu, celebra bloggeriță care gătește, ne învață cum să preparăm ciolomadă, o rețetă de salată ungurească de murături. Se știe, ungurii sunt specialiști când vine vorba de astfel de preparate. Ciolomada este o salată de murături mărunțite.

Ingrediente pentru ciolomadă

– 1 varză medie

– 3 ardei

– 700 g castraveți

– 3 morcovi

– 300 g ceapă

– 2 rădăcini mici de hrean

– jumătate ardei iute

– mărar uscat

– 45 g sare

– 30 g zahăr

– 1 linguriță boabe de muștar

– 1 linguriță de piper boabe

– 200 ml oțet de 9 grade

– 250 ml apă

Cum se prepară rețeta ungurească de murături mărunțite

Curățăm bine legumele și le spălăm. Tăiem varza mărunt cu un cuțit și o frământăm cu mâinile împreună cu sare, până când își reduce volumul. Ardeii și ceapa se taie fâșii, castraveții se feliază cu ajutorul unei mandoline, iar morcovii se răzuiesc pe răzătoarea mare. Hreanul se taie în bucăți mai mici, iar ardeiul iute se feliază în rondele subțiri.

Amestecăm toate ingredientele și lăsăm legumele să se înmoaie timp de minimum o oră și maximum o zi. Dacă le păstrăm peste noapte, este important să le punem în frigider. Ulterior, adăugăm sare, zahăr, boabe de piper și muștar, plus oțet. Amestecăm bine și transferăm compoziția în borcane, în care am pus și câte o crenguță de mărar uscat. Umplem borcanele cu legume, adăugăm mărar uscat la final și distribuim lichidul rămas uniform în fiecare borcan. Rețeta este aproape gata.

Dacă lichidul nu este suficient, pregătim o saramură. Pentru fiecare litru de apă, folosim o lingură de sare.  Completăm borcanele cu saramură și le închidem ermetic cu capace noi. Agităm bine borcanele pentru a omogeniza lichidul și le lăsăm într-un loc răcoros timp de 3 – 4 săptămâni pentru a se mura. Nu este necesară sterilizarea. 

Sursa foto/video: Instagram / Emilia gătește

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre