Ostropelul este o tocană, care se face mai ales din carne de pui amestecată cu un sos gros de roșii. În plus, poate fi adăugat usturoi sau ceapă de primăvară. Iepure, miel sau alte tipuri de carne sunt, de asemenea, folosite și, alternativ, versiunile vegetariene pot fi făcute în perioadele de post. Mămăliga este de obicei folosită ca garnitură, împreună cu o salată ușoară.
Ca multe alte feluri de mâncare românești, ostropelul are variații regionale. De exemplu, în Moldova rețeta este destul de simplă, fără multe alte ingrediente adăugate la sos. Cu toate acestea, în Oltenia morcovii și oțetul se adaugă la sos, iar felul de mâncare final este servit cu cartofi fierți în loc de mămăligă.
Rețeta originală de ostropel de pui
Ingrediente: 1 kg carne de pasăre, 1/2 pahar untură ( sau ulei pentru prăjit), 2 linguri făină, 1 ceapă, 2 morcovi, 2 linguri bulion, puțină boia de ardei dulce, 1 căpățână de usturoi, 1 linguriță oțet, sare, puțin mărar sau pătrunjel
Mod de preparare: Se spală carnea de pasăre, se taie în bucăți și se prăjește în untura încinsă sau în ulei. Se scot din tigaie bucățile prăjite și se lasă deoparte. Ceapa se taie solzișori și morcovii rondele. Separat, se rumenește făina în tigaia cu grăsime în care a fost prăjită pasărea, se adaugă ceapa și morcovul și se lasă să se rumenească puțin apoi se sting cu bulion, puțină boia de ardei dulce și apă și se lasă să fiarbă 30 de minute.
Se strecoară sosul printr-o strecurătoare frecând bine cu o lingură de lemn astfel încât să treacă cât mai mult sos. Sosul se pune înapoi în tigaie, se adaugă carnea prăjită și se lasă să fiarbă la foc încet încă aproximativ 40 de minute Când au fiert toate, se adaugă usturoiul (tăiat felii, călit în untură și stins cu oțet), se potrivește de sare și se mai lasă totul pe foc 5 minute. Se servește cu mărar sau pătrunjel tocat mărunt presărat pe deasupra.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook