Cum se prepară „pâinea leneșă”. Nu trebuie frământată și iese super pufoasă

Dacă nu aveați încă un motiv să faceți pâine acasă, vă dăm noi mai multe. „Pâinea leneșă” este foarte simplu de preparat. Nu trebuie frământată deloc. În plus, rezultatul este spectaculos: pâinea iese aerată și pufoasă ca un nor. Un alt motiv? Costă mult mai puțin decât dacă ați cumpăra pâine din magazin.
Pentru a prepara „pâinea leneșă”, nu aveți nevoie de cântar. Rețeta este simplă și se face „la ochi”.
Într-o cană de apă caldă se dizolvă un plic de drojdie uscată cu puțin zahăr. Zahărul este necesar pentru că ajută la creșterea aluatului. Imediat după ce s-au amestecat aceste ingrediente, se pun două căni de făină, se adaugă puțină sare (pentru gust) și se toarnă puțin ulei. Uleiul ajută la omogenizarea compoziției și va contribui, în final, la o consistență plăcută a pâinii.
După ce ați pus toate ingredientele, se amestecă bine, cu mâna sau cu o ustensilă de bucătărie, pentru ca totul să se încorporeze uniform. Acesta este singurul moment în care „pâinea leneșă” necesită puțină muncă. Nu trebuie insistat prea mult. Aluatul trebuie să rămână lipicios și foarte umed, pentru ca pâinea să iasă aerată. E important, totuși, ca făina să fie bine amestecată cu restul ingredientelor – apa cu zahăr și drojdie, sarea și uleiul.
Și cam asta e tot. Aluatul astfel obținut, lipicios cum este, se pune direct în vasul în care veți coace pâinea. Puteți tapeta vasul cu hârtie de copt sau îl puteți unge cu ulei, ca să nu se lipească.
Puneți aluatul în vas, acoperiți cu o folie alimentară, apoi cu o păturică, pentru a-i ține de cald, și lăsați-l la dospit timp de o oră – o oră și jumătate. După ce trece acest interval, puteți presăra deasupra susan sau mac, pentru un aspect mai plăcut.
Pâinea astfel pregătită se dă la cuptor. Preîncălziți cuptorul la 180°C, apoi coaceți timp de 50 – 60 de minute. În acest timp, puteți bate un ou, așa cum făceau bunicile, iar la jumătatea coacerii, ungeți pâinea cu ou pentru ca „pâinea leneșă” să prindă o culoare frumoasă.
Sursa: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook