Rețeta este complexă dar deloc complicată, dacă se urmează pașii așa cum sunt descriși în cele ce urmează. Trebuie doar să aveți curaj și să o preparați, apoi vă veți delecta împreună cu cei dragi cu un desert cu totul și cu totul ieșit din comun de bun ce este. Rețineți însă că rețeta începe cu pregătirea cremei de portocale și a ganache-ului. Au nevoie de mult timp pentru a se stabiliza.
Ingrediente
Ruladă de bezea franțuzească:
albușuri de la 5 oua mari
210 gr zahar
50 gr zahar pudră
20 gr amidon de porumb
1 lingură suc de lămâie
vanilie (extractul de vanilie este obligatoriu. Poate fi înlocuit cu zahăr vanilat, 10 – 15 gr)
Crema de ciocolată:
30 gr ciocolata neagră
30 gr ciocolata cu lapte
120 gr smântână grasa 33-35%
150 gr brânză de vaci
Crema de portocale:
⁃ 100g gălbenușuri sau sau 2 ouă medii
⁃ 80 – 90 g zahăr (după gust)
⁃ 120 ml suc de portocale
17 gr amidon de porumb
⁃ pastă de vanilie (dacă nu se găsește, atunci fără ea)
1 coajă de portocală
⁃ 50 g de unt 82,5%.
View this post on Instagram
Mod de preparare
Pentru ganache se toarnă smântâna fierbinte peste ciocolată (ar trebui să se dizolve) și se amestecă cu un blender de imersie. Acoperiți cu o folie alimentară în contact cu crema și dați la frigider pentru cel puțin 3 – 4 ore. După acest timp, bate ganache-ul și brânza complet răcite la viteză medie, apoi la viteză mare pentru aproximativ 40 – 50 de secunde până la o consistență densă.
Separat, într-o cratiță cu fundul gros, se combină zahărul, ouăle sau gălbenușurile și se amestecă. Adăugați vanilia, amidonul, coaja și sucul proaspăt stors de portocale. Se amestecă totul cu ajutorul mixerului. Gătiți amestecul până se îngroașă, amestecând tot timpul pentru a preveni formarea de cocoloașe. Când amestecul s-a îngroșat, mai amestecați cu ajutorul unui tel timp de aproximativ 30 – 40 de secunde și îndepărtați-l de pe foc.
Există 2 opțiuni: strecurați amestecul de coaja de portocale sau nu. Dar dacă există cocoloașe și neconcordanțe, strecurați. Apoi adăugați untul în amestecul încă fierbinte și amestecați totul până la omogenizare. Lăsați să se răcească la temperatura camerei. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la frigider pentru cel puțin 4-5 ore. Ar trebui să se răcească complet și să se stabilizeze.
Prepararea bezelei și finalizarea desertului
Adăugați albușurile, sare și o cantitate mică de zahăr în bolul mixerului, începeți să bateți la viteză mică a mixerului până când apare spuma. Apoi mărim viteza și aadăugam tot zaharul în porții, la final zeama de lămâie și apoi vanilia. În această etapă, este important să se dizolve complet zahărul. Odată dizolvat, măriți viteza mixerului la maxim și bateți bezeaua până se formează vârfuri tari. În continuare, introducem amidonul cu zahărul măcinat, amestecate în prealabil.
Transferați bezeaua într-o pungă de patiserie. Acoperim tava de copt cu pergament și formăm un dreptunghi de bezea, strat de aproximativ 2 cm, nu prea subțire și nivelam. Coacem bezeaua aproximativ 40 – 45 minute la 140 – 150 de grade C. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit. Drept urmare, bezeaua va crește și ar trebui să obțineți o crustă crocantă la exterior și o umplutură fragedă în interior. După gătire, scoatem bezeaua și după câteva minute îl răsturnăm pe un pergament nou pregătit.
Ungeți prăjitura complet răcită cu ganache, apoi cu crema de portocale și rulați rulada în pergament cu crusta în jos și puneți-o la frigider pentru cel puțin 15 – 20 de minute. După ce s-a răcit, se decorează după dorință.
Sursa: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook