Simona Ionescu / Redactor Șef

Mămăligă toponită, deliciul din Ardeal. Rețeta gospodinelor pe care nu o uiți niciodată

Mămăligă toponită, deliciul din Ardeal. Rețeta gospodinelor pe care nu o uiți niciodată
De când e lumea și pământul, mâncărurile ardelenești îți lasă gura apă. Ce spuneți să încercați o delicioasă mămăligă toponită? Iată cât de simplă e rețeta. Dar e pur și simplu delicioasă!

Dacă până acum v-ați delectat doar cu mămăligă cu smântână sau extraordinarul bulz, a venit momentul să gustați și din mămăliga toponită. Rețeta e veche, dar și-a păstrat savoarea de altădată. Iar cum săptămâna aceasta credincioșii mânâncă brânză, smântână și ouă, o mămăligă după o rețetă neștiută e tocmai bună!

Ingredientele necesare

Pentru a face o mămăligă toponită întocmai ca gospodinele din Ardeal, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 500 g mălai, 180 g cârnați (la alegere), 70 g piept de porc afumat/bacon, 200 gr brânză telemea oaie/vacă, jumări, 1 ou, sare după gust.

Mod de preparare

Pentru început, preîncălziți cuptorul și puneți la fiert apa cu sare. Cârnații și pieptul de porc se vor tăia în bucățele și alături de jumări se vor pune la prăjit într-o tigaie cu puțin ulei. Nu aruncați uleiul după ce se prăjește carnea. Când apa începeți să fiarbă, turnați mălaiul ușor, ușor și începeți să faceți mămăliga.

Mămăligă toponită pentru o familie fericită

Scoateți carnea prăjită într-un alt vas. Puneți într-o tavă un strat de mămăligă dar nu foarte gros, iar deasupra carne din tigaie. Urmează un strat de mămăligă, altul de brânză, untură din cea rămasă la prăjit, apoi un alt strat de carne și se repetă din nou până se termină toate ingredientele. Aveți grijă ca ultimul strat să fie de mămăligă.  Bateți oul, apoi turnați peste mămăligă și introduceți la cuptor pentru aproximativ o jumătate de oră. Când preparatul este gata, pentru un plus de savoare, se va consuma alături de smântână rece.

Ce beneficii uriașe are mămăliga pentru organism

Potrivit informațiilor oferite de specialiști, întrucât conține multe vitamine din grupa B, mămăliga este indicată mai ales pentru buna funcționare a sistemului nervos, al inimii și producției de globule roșii.  De asemenea, mămăliga scade nivelul colesterolului și previne apariția artritei și a infarctului.

Persoanele care consumă mămăligă în loc de pâine vor constata că nu vor mai avea dureri de stomac, fiind redusă aciditatea. De asemenea, acest produs ajută la reducerea kilogramelor în plus, dar la reglarea tranzitului intestinal și a digestiei, precum și la detoxificarea organismului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre