Mâncare chinezească din legume este o variantă savuroasă pentru această perioadă de post. Chiar dacă chinezii mănâncă în medie cu 30% mai multe calorii decât americanii (conform unui studiu din 1990) și au aceleași tipare de activitate, ei nu au probleme cu obezitatea. Acest lucru este atribuit faptului că bucătăria chineză evită zaharul si alimentele fără nutrienți.
Mâncarea chinezească a cucerit populații din multe state, așa că aproape nu există țară unde să nu existe restaurante cu profil chinezesc. Rețetele au început să circule pretutindeni, iar gospodinele le-au trecut în caietele proprii. În perioada postului, sunt preferate pentru varietatea meniurilor tradiționale.
Colțunașii, găluștile sau pachețelele umplute cu un amestec de legume sunt alte feluri atrăgătoare pentru un mic dejun sau cină consistente și cu un gust aparte. Mai ales că sunt însoțite de sosuri savuroase.
Chinezii au un cult pentru combinarea alimentelor care stabilizează sănătatea metabolismului nostru, folosind ardei iute care promovează digestia, usturoi pentru a lupta cu toxinele și multe altele.
Ceaiurile chinezești sunt, de asemenea, un supliment excelent pentru meniuri sănătoase. Ceaiul verde, în special, este renumit pentru beneficiile lui în lupta împotriva bolilor de inimă, digestia și scăderea riscului de cancer.
Jurnalistul Marius Ghilezean are o rețetă de mâncare chinezească preferată și care se face foarte ușor și repede.
Mâncare chinezească din legume
Ingrediente
Tăiței de orez
Ceapă
Morcovi
Țelină
Pătrunjel rădăcină
Dovlecei
Ciuperci
Ardei iute (sau boia de ardei)
Puțină apă sau vin
Ulei de susan (sau soia)
Oțet balsamic
Sare
Piper
Ghimbir
Mod de preparare
Curățați legumele toate, încă de la început, ca să vă fie ușor la pregătire. De asemenea, le radeți sau le tăiați, după cum vă place.
Se călește ceapa în ulei, se adaugă țelină, morcovi, pătrunjel – toate rase. Se înăbușă, apoi peste legume se toarnă vin sau apă. La final, se adaugă și dovlecii tăiați bucăți, ciupercile și ardeii iuți.
La mijlocul operațiunii se pune ulei de susan sau de soia și oțet balsamic. Legumele sunt gata în 30 de minute.
Într-o oală separată se fierb tăițeii de orez. Se scurg în sită, apoi se combină cu legumele. Se adaugă sare, piper, ghimbir, după gust. Cel mai important e ardeiul iute sau boiaua!
Foto: Marius Ghilezean
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook