Mâncăruri delicioase de odinioară. Rețete interbelice din micul Paris, cu aromă de nostalgie

În această epocă, restaurantele, cafenelele și cofetăriile din Capitală ofereau preparate sofisticate, influențate de bucătăria franceză, dar și de tradițiile românești, toate savurate într-o atmosferă vibrantă, marcată de eleganță. Să ne amintim de două rețete de mâncare, la mare căutare în acele vremuri, care se pot prepara acasă pentru cei dragi.
Ingredientele necesare: 1 morcov tăiat rotund, 1 ceapă tăiată fin, cimbru, 1 foaie de dafin, 1 lingură cu unt, 1 lingură cu făină, 3 cești cu supă de carne, 1 pahar cu vin alb, 1 lingură cu bulion de roșii, 6 codițe de ciuperci, 3 felii de pastramă, 6 cartofi fierți, sare, pătrunjel verde.
Curățați bine ceapa, tăiați feliuțe, la fel și morcovii și rumeniți în untul topit în care ați pus cimbrul și foaia de dafin. Adăugați apoi făina și aveți grijă să amestecați pentru a nu face cocoloașe. Puneți două cești cu supă de carne, apoi adăugați bulionul, vinul și codițele de ciuperci.
Când observați că sosul începe să scadă, se adaugă și ultima ceașcă cu supă și se amestecă foarte bine. Când scade la jumătate se pun și feliile de pastramă și se mai lasă la fiert câteva minute. Păstrămioara în sos de vin se servește alături de cartofi natur, peste care ați pus o mână cu pătrunjel proaspăt tocat.
Clătite florentine cu umplutură de creier și jambon
Pentru a pregăti clătitele florentine ca în vechime, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 3 ouă, 3 cești cu lapte, 200 g făină, sare, 1 lingură cu ulei. Pentru umplutură vă sunt necesare 200 g jambon de porc, 1 creier de miel (sau porc), 100 g unt, sare, 50 g parmezan ras pentru gratinare.
Faceți compoziția pentru clătite, în mod obișnuit, folosind ouă, lapte și făină, având grijă ca foaia să fie mai groasă puțin ca cea obișnuită. Astfel, nu riscați ca aceasta să se rupă atunci când veți pune umplutura. Spălați bine creierul, puneți sare și trageți în unt la tigaie, apoi amestecați cu bucățele de jambon tăiat mărunt. Într-o tavă se pun clătitele umplute și se gratinează cu brânză sau cașcaval ras.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook