Simona Ionescu / Redactor Șef

Prăjitură cu mac și vanilie. Rețetă

Prăjitură cu mac și vanilie. Rețetă
Dacă vă place macul și vanilia atunci această prăjitură cu mac și cremă de vanilie va intra în topul preferințelor voastre. Este moale, cremoasă, delicată.

Această prăjitură cu mac și vanilie este simplă, nepretențioasă și gustoasă. Este potrivită pentru o după amiază cu prietenii sau pentru un weekend în familie. Este și o rețetă practică care ne ajută să folosim albușurile rămase în frigider. 1 ou mediu de 50 g are cca. 20 g gălbenuș și 30 g albuș – asta ca să puteți calcula cam câte albușuri aveți în recipientul respectiv.

Ingrediente prăjitură cu Mac și vanilie: 

Pentru blatul cu Mac:

6 albușuri

180 g zahăr

250 g mac măcinat

80 g făină 000

un praf de sare

zahăr vanilat sau esență de vanilie

30 ml ulei

Pentru blatul cu cocos:

3 albușuri

80 g zahăr

100 g cocos

50 g făină

un praf de sare

zahăr vanilat sau esență de vanilie

20 ml ulei

80 ml lapte

Pentru crema de vanilie:

500 ml lapte

6 galbenusuri

150 g zahar

65 g faina sau 30 g amidon

miezul de la 1 baton de vanilie

1 varf de cutit de sare

250 g unt min 82%

Pentru decor:

fulgi de nucă de cocos

Mod de preparare: 

Crema de vanilie 

Cu o seară înainte se face crema de vanilie. Se pune laptele la fiert într-o oală potrivită. Într-un castron frecați gălbenușurile cu zahărul, sare, vanilia și amidonul (sau făina). Se toarnă treptat lapte clocotit peste ele și se amestecă bine ca să nu se formeze cocoloașe. Apoi se mută totul înapoi în oală și se fierbe crema de vanilie la foc mic timp de câteva minute (amidonul fierbe instant, dar făina trebuie fiartă).

Se toarnă crema fierbinte într-o tavă tapetată cu folie alimentară de plastic și se lasă la răcorit apoi se pune la frigider pentru 8-10 ore.

A doua zi se spumează untul (la temperatura camerei, scos din frigider cu 6-8 ore înainte) și se adaugă treptat în crema de vanilie.

Blatul cu mac și albușuri

Se separă ouăle. Albușurile se pun în castronul robotului de bucătărie. Puneți cuptorul la încins la 170 C (căldură sus+jos+ventilație respectiv treapta medie la cele cu gaz). Bateți albușurile în spumă tare cu 2 prize bune de sare. Sarea este esențială în orice rețetă de desert. Când au devenit consistente și spumoase puneți zahărul tos (pe tot deodată) și pe cel vanilat (sau extractul de vanilie) și continuați baterea la viteză mare până ce obțineți o spumă densă, lucioasă și foarte tare (ca la bezea). În final adăugați și uleiul.

Gata cu mixerul, trecem la spatula de mână! Peste spuma de albuș cerneți făina, peste ea puneți și macul măcinat. Cu mișcări largi de sus în jos amestecați componentele în spuma de albușuri. Împărțim compoziția în doua părți egale pentru a avea două blaturi egale. 

Se toarnă jumătate din compoziție în prima tavă tapetetă cu hârtie de copt, se nivelează frumos cu spatula. Se pune tava în cuptorul preîncins la 170°C și se reduce imediat temperatura la 150°C (funcția sus+jos+ventilație sau treapta mica/medie la cuptoarele pe gaz). Procedați similar și cu restul de aluat. Coaceți fiecare foaie 15 minute. În cuptoarele electrice puteți coace ambele blaturi deodată. Dacă este nevoie prelungiți timpul cu 1-2 minute și schimbați poziția tăvilor după 10 minute.

După coacere foile se răstoarnă pe grătare de bucătărie, li se dezlipesc imediat hârtiile de copt de pe fund și se lasă la răcorit și ventilat.

Blat și asamblare

Pentru blat separăm ouăle deoarece avem nevoie doar de albușuri. Puteți folosi albușuri mai vechi din frigider. Se pun albușurile în castronul robotului de bucătărie. Până se coc blaturile cu mac terminam și blatul de cocos. Se bat albușurile exact ca și mai sus la viteză mare până ce obținem o spumă densă, lucioasă și foarte tare (ca la bezea). În final punem și uleiul și apoi laptele încă 10 secunde. Trecem la spatula de mână! Peste spuma de albuș se cerne făina, iar peste ea punem și nuca rasă de cocos. Se întinde compoziția într-o tavă de 30 x 40 cm așternută cu hârtie de copt, se nivelează cu spatula și se coace apoi în cuptorul preîncins la 170°C și redus imediat la 150°C pentru cca. 15 minute pe funcția sus+jos+ventilație (sau treapta mica/medie la cuptoarele pe gaz).

Foaia de bezea cu cocos se răstoarnă cu grijă pe un grilaj, i se îndepărtează hârtia de copt și se lasă la răcorit.

Avem 3 blaturi și o porție mare de cremă. Crema o vom cântări și o vom împărți în 3 părți egale. Primul blat este unul de mac. Deasupra lui vine primul strat de cremă și apoi blatul de cocos. Peste blatul de cocos vine al doilea strat de cremă și blatul cu mac. În final vine ultimul strat de cremă. Peste ultimul strat de cremă presărați fulgi de cocos.

Această prăjitură de casă cu mac și cremă de vanilie trebuie să stea la frigider 3-4 ore (cel mai bine peste noapte). Se taie apoi și se consumă. 

Sursă: savoriurbane.com, Facebook

Rețetă de chifle fără făină. Bune pentru cei la dietă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre