„Ediţia de astăzi este despre generozitate”, spune Camelia Moise, realizatoarea emisiunii „Istorii de bun gust”. Când spui „generozitate”, gândul te poartă spre biserică, prin excelenţă un spaţiu al generozităţii totale. Ne pregătim să întâmpinăm Crăciunul cu bucurie, daruri şi mese bogate, dar şi cu fapte bune şi ajutor pentru cei mai puţin norocoşi. Acesta este şi motivul pentru care un grup de preotese din Brașov, comunele Cristian și Poiana Mărului, s-au adunat pentru a pregăti masa de sărbătoare pentru familiile defavorizate.
Preotesele își dezvăluie secretele
„De multe ori, în spatele unui preot este o preoteasă care cunoaşte bine familiile din parohie care au nevoie de ajutor şi caută să ajungă la inimile celor care au mai mare nevoie. De peste 11 ani, împărţim mâncare celor care au mai mare nevoie în prag de sărbători. Mergem la familii cu mulţi copii şi oferim cu tot dragul, pe lângă dulciuri şi jucării, carne, cârnaţi şi sarmale”, spune Roxana Dobre , preşedinta Asociaţiei „Sfânta Maria”, din Cristian.
Preoteasă, dar şi fiică de preot, Roxana Dobre spune că de multe ori s-a implicat în problemele comunităţii. A fost în tabără cu copiii, i-a ajutat cu lecţiile pentru şcoală, a oferit cursuri de pian şi chiar a mers, alături de soţul ei, cu cei mici la stomatolog.
„Ideea e să îţi rupi din timpul tău şi să îl oferi altora dezinteresat. E foarte important pentru că trăim vremuri în care timpul costă. Aşa că, atunci când chiar ai rupt din timpul tău, ai făcut un act de generozitate”, adaugă Roxana Dobre.
Reţetă pentru sarmale
Ingrediente:
2 kg de varză murată;
1 kg de carne de porc (preferabil pulpă și spată de porc);
3-4 cepe medii;
100 g orez cu bob rotund;
ulei;
1 lingură de bulion;
200 g slănină afumată sau altă afumătură;
cimbru, sare, piper, 2-3 frunze de dafin, mărar verde, o linguriță de paprika dulce.
Mod de preparare:
Dacă frunzele de varză sunt prea sărate sau acre se pot ține în apă, pentru o oră. Frunzele de varză trebuie să fie fine, iar cotoarele se îndepărtează. Se toacă ceapa mărunt şi se călește în puțin ulei. Când este translucidă, se adaugă orezul și se călesc împreună câteva minute. Se adaugă o cană de apă caldă şi se mai lasă amestecul pe foc pentru câteva minute.
În carnea tocată se amestecă mărar mărunţit, sare în cantitate mică, piper, cimbru uscat și paprika dulce. Se toarnă amestecul de ceapa și orezul și se amestecă bine.
Se formează sarmalele, rulând circa două linguri de carne într-o frunză de varză. Se toacă varza rămasă mărunt şi se pune un strat în cratiţă. Deasupra se pune un strat de sarmale. Între rânduri se pune afumătură și bulionul care se amestecă cu puţină apă. Se adaugă și frunzele de dafin. Deasupra se pune un strat de varză murată tocată, bucățele de afumătură și crenguțe de cimbru. Se completează cu apă cât să se acopere ultimul rând de sarmale (se poate pune şi un pahar de vin alb). Se lasă oala la foc mic circa o oră, apoi se bagă la cuptor pentru încă două ore.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook