Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețetă aromată de pui grecesc. Ideală pentru cei care nu pot mânca porc de sărbători sau care preferă carnea albă

Rețetă aromată de pui grecesc. Ideală pentru cei care nu pot mânca porc de sărbători sau care preferă carnea albă
Sărbătorile în România înseamnă multe delicatese pe masă, poate chiar prea multe, ar spune orice nutriționist. Dar, cu tradiția nu te pui, iar masa trebuie să fie îndestulată, așa cum cred cei mai mulți dintre români.

O alternativă pentru cei care nu pot mânca porc de sărbători sau care preferă carnea albă este această rețetă aromată de pui grecesc. Carnea este pusă în valoare de arome mai puțin obișnuite în bucătăria tradițională românească, iar rezultatul este cu adevărat ieșit din comun. Combinația de zeamă de lămâie, usturoi și cimbru este ceva cu totul special. Partea bună este că rețeta se prepară foarte ușor. Și mai mult decât atât, gătiți deodată și garnitura.

Ingrediente pentru rețeta aromată de pui grecesc

– 1 pui întreg (cu oase și piele)

– 2 kg (sau 1 kg) de cartofi, curățați și tăiați pe lungime în sferturi

– 1/4 cană (60 ml) apă

Pentru sos (amestecați într-un borcan):

– 1/3 cană (100 ml) ulei de măsline extravirgin

– Sucul de la 2,5 lămâi

– 4-5 căței de usturoi, tocați mărunt

– 2 linguri muștar

– 1 lingură oregano

– Sare, după gust

–  O crenguță de cimbru

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Puneți cartofii într-o tavă de copt. Adăugați sare și piper deasupra lor, după gust. Așezați puiul întreg sau tăiat în bucăți deasupra cartofilor.

Într-un borcan, amestecați ingredientele pentru sos (ulei de măsline, suc de lămâie, usturoi, muștar, oregano și sare). Turnați sosul uniform peste pui și cartofi. Adăugați cei 60 ml de apă în borcan, agitați bine pentru a colecta sosul rămas și turnați amestecul în tavă, pe margini. Presărați puiul cu puțin piper negru și puneți deasupra crenguța de cimbru.

Acoperiți tava cu un capac sau cu folie de aluminiu. Ideal este să folosiți un vas de gătit cu capac, care ajută la menținerea umidității.

Coaceți puiul grecesc aromat la temperatura setată de 180 de grade Celsius, timp de 1 oră. După acest interval, scoateți capacul și coaceți încă 40-45 de minute sau până când puiul este auriu și pielea sa devine crocantă. În acest timp, ungeți puiul cu sucul din tavă de 3-4 ori, folosind o pensulă de bucătărie, pentru a-l menține umed și aromat.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri