Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețeta cozonacului Panettone Gianduia care poartă numele unui personaj de carnaval

Rețeta cozonacului Panettone Gianduia care poartă numele unui personaj de carnaval
Inspirat din tradițiile bucătarilor din Piemonte, cozonacul Panettone Gianduia este un desert rar, servit de cei mai de seamă patiseri din Torino.

Cozonacul înseamnă pentru români aluatul pufos care miroase dumnezeiește, umplut cu nucă, cacao sau rahat. Pentru că nu ați avut rețeta pentru Paștele acesta, merită să o salvați și să încercați o versiune italiană  de cozonac, cu arome extraordinare, măcar de Crăciun. O rețetă autentică de Panettone Gianduia, o reinterpretare extraordinară a cozonacului clasic, va fi deliciul oaspeților.

Ingredientele necesare

Panettone Gianduia, cozonacul care își trage numele de la un personaj de la carnaval este combinația perfectă dintre ciocolata neagră și alunele prăjite. Deliciosul desert este mai ușor decât cozonacul românesc și nu vedeți da niciodată greș pentru a vă impresiona invitații la o masă festivă.

Ingredientele de care aveți nevoie sunt pentru aluat: 500 g făină albă, 100 g zahăr tos, 10 g sare, 15 g drojdie proaspătă, 4 gălbenușuri, 1 ou întreg, 120 ml lapte integral, călduț.

Ingrediente pentru umplutura Gianduia

Vă mai sunt necesare 1 linguriță cu extract de vanilie, coaja rasă de la o portocală, 150 g unt tăiat în cuburi, 50 ml apă călduță. Umplutura Gianduia se obține din 150 g alune de pădure, prăjite și decojite, 150 g ciocolată neagră cu 50% cacao, 100 g ciocolată cu lapte, 50 g zahăr pudră, 2 linguri cu ulei, 1 praf de sare.

Pentru decor: 50 g ciocolată topită, 2 linguri cu alune mărunțite, zahăr pudră. Aluatul se va pune într-o formă de panettone, o găsiți la orice supermarket.

Mod de preparare

Se dizolvă drojdia în apa călduță cu o linguriță cu zahăr. Se lasă 10 minute până devine spumoasă. Într-un bol mare sau în vasul mixerului, combinați făina, zahărul și sarea. Se adaugă drojdia activată, laptele călduț, gălbenușurile, oul, vanilia și coaja de portocală.

Se frământă 8-10 minute (la viteză mică cu mixerul sau manual) până se va obține un aluat omogen și lipicios. Puneți treptat cuburile de unt moale și mai frământați încă 10-15 minute. Aluatul trebuie să fie elastic și lucios. Puneți aluatul într-un bol uns cu puțin ulei, acoperiți cu folie și lăsați la dospit pentru 14 ore. E foarte important ca aluatul să își tripleze volumul.

Cum se pregătește crema Gianduia

Panettone Gianduia, cozonacul care poartă numele unui personaj de carnaval. Rețeta unui desert rar, perfect pentru ziua de Paște
Panettone Gianduia, o minunăție pentru orice masă de sărbătoare

Dacă nu sunt deja prăjite alunele, puneți pe o tavă și coaceți la cuptor pentru zece minute, apoi decojiți. Topiți ciocolata neagră și cea cu lapte la bain-marie.

Puneți alunele prăjite în blender alături de zahărul pudră și praful de sare și obțineți o pastă fină. Adăugați uleiul treptat, apoi ciocolata topită și mixați în continuare până ce se obține o cremă omogenă. Crema se va depozita într-un borcan și se va păstra la temperatura camerei.

Cum se umple cozonacul

Răsturnați aluatul pe o suprafață cu puțină făină și împărțiți în două bucăți egale. Întindeți prima bucată de forma unui disc și ungeți cu cremă Gianduia. Aveți grijă să lăsați liberă o margine de 1 cm. Puneți al doilea disc de aluat, presați marginile și rulați pentru a sigila.

Aluatul se așează în forma de panettone, cusătura fiind în jos și se lasă la dospit până când acesta ajunge de marginea formei. Se introduce în cuptorul preîncălzit la 175 grade și se lasă la copt pentru 45-55 de minute.

Se păstrează timp de o săptămână în folie de plastic

Este gata atunci când aluatul devine auriu intens. Pentru ca aluatul să își păstreze textura aerată, după ce se scoate din cuptor se înfig două scobitori lungi sau frigărui prin baza cozonacului și se pune cu capul în jos pentru câteva ore. Folosiți ca suport cutii sau o oală.

După ce se răcește se toarnă peste panettone un strat subțire de ciocolată, se pun alune mărunțite și se pudrează cu zahăr. Se păstrează bine în folie de plastic, la temperatura camerei timp de o săptămână.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri