Rețetă tradițională de fasole cu ciolan afumat

Cristi Borcan, nutriționist, antrenor personal și ultramaratonist, a venit la „Chefi la cuțite” cu intenția de a-i surprinde pe cei trei jurați cu o rețetă tradițională de fasole cu ciolan afumat, ca la mama acasă.
1 kg ciolan de porc afumat, prefiert
500 gr fasole boabe, prefiartă
3 morcovi
1 ardei gras, roșu
3 cepe
1 păstârnac
1 țelină
1 legatură pătrunjel
1 crenguță cimbru
300 gr bulion
3 foi de dafin
4 căței de usturoi
sare și piper
boia dulce și iute
ulei
ceapă roșie și murături, pentru servit
4 bucăți de pâine rotundă, țărănească, neagră
Mai întâi se scurge bine fasolea boabe, fiind prefiartă nu va mai fi nevoie să fie lăsată la hidratat. Se trece prin jet de apă rece. Ciolanul de porc afumat se porționează în bucăți mai mici, se clătesc bucățile cu apă fierbinte, apoi se pun la fiert în multă apă. Se curăță legumele, se toacă mărunt și se călesc ușor în ulei.
Se scurg bucățile de ciolan, când sunt aproape pătrunse, se adaugă peste legumele călite împreună cu boabele de fasole. Se completează cu supă de la ciolan, atât cât să fie acoperite toate ingredientele. Se lasă la fiert, adăugând pe parcurs și din supa de la ciolan, pe măsură ce fasolea se hidratează, absorbind din zeama în care fierbe.
Se asezonează fasolea cu ciolan afumat, cu foi de dafin, cimbru, sare, piper și boia de ardei. Spre final de fierbere se adaugă bulionul și usturoiul răzuit sau presat. După stingerea focului se adaugă pătrunjel verde, tocat mărunt. Fasolea cu ciolan afumat se servește ca la mama acasă, cu ceapă roșie spartă, cu murături și pâinici țărănești.
Sursa: Chefi la cuțite
Face parte din echipa Rețete și vedete încă de la lansarea publicației, în 2020, aducând cu ea o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, la Evenimentul Zilei, dar și în agenții de presă internaționale (Agence France Presse și Associated Press) și radio (Radio 21). De asemenea, activează cu succes și în domeniul relațiilor publice, îmbrățișând proiecte de PR cultural și de business. Este, de mulți ani, PR-ul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara și a co-fondator la o publicație unică în peisajul media național, dedicată celor mici și părinților lor, Știri pentru copii.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook