Am ales două rețete de ciorbă, de vițel – se poate folosi și carne de vacă – și de porc. Fac mențiunea că ele sunt transcrise dintr-un caiet al unei bunicuțe din zona transilvană.
Neapărat cu tarhon!
Ingredientele pentru ciorbă. 500 g carne de vițel, două cepe, trei morcovi, un păstârnac, o rădăcină de pătrunjel, o jumătate țelină, două-trei oase. De asemenea, pregătiți pe masa de gătit două linguri de orez, o lingură de oțet, iaurt sau două-trei linguri smântână, un ou, o lingură de făină, o legătură tarhon, o lingură pătrunjel verde, sare și 3 litri de apă.
Oasele bine spălate se fierb cu apă și sare timp de două ore. Se strecoară, se pune oala din nou la foc, adăugând carnea spălată de vițel și porționată. Se spumează.
Se adaugă ceapa tocată mărunt și zarzavatul curățat și tăiat în felii rotunde.
Se fierbe la foc domol până când carnea se înmoaie bine.
Se adaugă orezul spălat și fiert separat pentru a nu îngroșa prea mult ciorba.
Se mai fierb împreună 15 minute.
Într un vas se amestecă gălbenușul cu făina, smântâna sau iaurtul și se subțiază cu zeamă de la ciorbă. Apoi se răstoarnă în oală și să lasă să mai fiarbă câteva clocote.
Se presară cu frunze de tarhon și pătrunjel tocate mărunt. Tarhonul e obligatoriu!
Se potrivește de sare și de acreală după gust, cu oțet sau zeamă de lămâie.
Ciorbă de porc
700 gr carne de porc, două cepe, doi morcovi, o țelină, două linguri de orez, o lingură untură, două legături ceapă verde, 100 g smântână, 1-2 ouă, o lingură cu făină, 1-2 linguri de oțet pentru acreală, o legătură de tarhon, o legătură pătrunjel, sare și 2 litri de apă.
Ceapa și zarzavatul curățate, spălate și tăiate subțiri se călesc în untură.
Se sting cu apă și se lasă să fiarbă. Când zarzavatul este pe jumătate fiert se adaugă carnea spălată și porționată.
Când ciorba este aproape gata, se adaugă orezul ales spălat și fier separat și ceapa verde, curățată și tocată mărunt. Se lasă să dea câteva clocote.
Se amestecă într-un vas gălbenușurile cu zeamă din supă cu făină și smântână, iar compoziția se toarnă în oală.
Se adaugă tarhonul tocat, se finisează gustul cu oțet și sare și se servește cu pătrunjel verde tocat.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook