Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețete gustoase și sănătoase cu țelină. Se fac repede

Rețete gustoase și sănătoase cu țelină. Se fac repede
Majoritea legumelor sunt adevărate medicamente. Datorită substanțelor nutritive pe care le conține țelina, nici această legumă nu trebuie să lipsească din dieta noastră.  Conține vitamine importante, plus că este foarte gustoasă oricum ai prepara-o. Rețete cu țelină.

Consumul frecvent de țelină te ajută să beneficiezi de o cantitate semnificativă de vitamina A, esențială pentru o vedere bună, în timp ce betacarotenul regăsit în frunzele de țelină îți vor furniza vitamine din complexul B, care ajută la creșterea imunității.

Țelina, beneficii

Țelina are proprietăți antistres și-ți oferă un aport crescut de vitamina C cu efect antiîmbătrânire.

La fel ca și vitaminele, mineralele joacă un rol important în menținerea sănătății tale, mai ales dacă luăm în calcul diversitatea regăsită în țelină și anume fier, calciu, magneziu, potasiu, sodiu organic. Astfel, țelina devine un necesar mai ales pentru persoanele cu probleme arteriale, consumarea ei periodic contribuind la scăderea hipertensiunii.

Rețete gustoase și sănătoase cu țelină

Țelina este și foarte gustoasă, în afară că adduce beneficii organismului. Uite rețete gustoase cu țelină.

Țelină gratinată

Ingrediente : 4-5 țeline medii, 1 litru lapte, 3 ouă, 200 ml smântână pentru gătit (20% grăsime), 250 g cașcaval ras, sare, după gust, piper alb măcinat, după gust, 20 g unt.

Mod de preparare

Cureți țelinele de coajă, apoi le fierbi întregi, în lapte, până se înmoaie puțin. Le scurgi, le lași la răcit și le tai felii de 2 milimetri.

Bați ouăle cu sare și piper, încorporezi smântâna și 150 g de cașcaval.

Ungi cu unt pereții și fundul unui vas termorezistent.

Așezi un strat de felii de țelină, 2-3 linguri din amestecul cu smântână, apoi țelină și continui până termini ingredientele, ultimul strat fiind de țelină.

Pui vasul la cuptorul preîncălzit, 25-30 de minute la 170 °C.

La final, presari cașcavalul rămas și mai lași la cuptor încă 10 minute, până se rumenește.

Țelină la cuptor cu usturoi

Ingrediente

  • 2 țeline mari
  • 5-6 căței de usturoi răzuit
  • 3 linguri de ulei
  • 5-6 linguri făină albă
  • 5-6 linguri făină de mălai
  • Puțina apă
  • sare după gust.

Mod de preparare

Țelina se curăță, se taie felii și se fierbe în apă cu sare doar pentru 10-15 minute.

Se strecoară și se lasă la răcit.

Se prepara un mujdei din: usturoi, puțina apă, cele 3 linguri de ulei și sare.

Se dau feliile de țelină prin făina albă, apoi prin mujdei, iar apoi prin malai.

Feliile astfel pregatite, se aseaza într-o tavă unsă cu puțin ulei, iar apoi se pune tava la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.

Piure de țelină

isolated bowl of puree

Ingrediente

  • 1 rădăcină de țelină
  • 2 cartofi albi
  • 6 linguri ulei
  • 200 ml lapte
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare

Se curăță cartofii și țelina și se taie cuburi. Se pun la fiert în apă cu un praf de sare.

Când s-au înmuiat, se pasează bine într-un bol încăpător.

Se toarnă laptele treptat, amestecând continuu.

Se adaugă și uleiul în fir subțire și se amestecă bine.

Se sărează și piperează după gust și se servește ca garnitură sau ca atare.

Țelină cu ton

  • 1 buchet de  de țelina
  • 1 conservă de ton
  • câteva boabe de capere
  • 1 lămâie.

Mod de preparare

Curățăm și spălăm țelina, apoi o tăiem rondele. Desfacem conservă de ton și lăsăm să se scurgă. Stropim cu zeamă de lămâie și punem tonul peste țelina, iar apoi adăugăm și boabele de capere.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre