Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețete tradiționale tiroleze pentru toți gurmanzii pofticioși

Rețete tradiționale tiroleze pentru toți gurmanzii pofticioși
Cu influențe din Elveția, Italia și Germania, bucătăria tiroleză le închide gura chiar și cârcotașilor. Iată câteva exemple de rețete din Tirol, o regiune situată în vestul Austriei.

Cine n-a gustat măcar odată din bunătățile tiroleze, să o facă imediat, pentru că preparatele culinare sunt cu adevărat speciale. Cu aceste rețete, gospodinele nu vor da greș niciodată, iar gurmanzii sunt fericiți.

Găluște cu șuncă din Tirol

Vă veți îndrăgosti după prima îmbucătură de găluștele cu șuncă. În plus, rețeta se prepară rapid. Ingredientele necesare sunt  6 chifle uscate, 1/4 l lapte, 2-3 ouă, 100 g şuncă, 150 g cârnați afumați, 30 g unt, 1/2 ceapă, pătrunjel, arpagic verde, 3 linguri (60-80 g) cu făină, supă de carne.

Mod de preparare

Tăiați chiflele cubuleţe şi presărați puțină sare. Amestecați bine laptele cu ouăle, apoi turnați peste pâine. amestecați din nou și lăsați aproximativ o jumătate de oră. Tăiați șunca mărunt și prăjiți alături de cârnatul tăiat la fel de fin. Puneți totul peste pâine. Se adaugă ceapa călită în unt şi verdeaţa tocată și se presară făină.

Gogoșile tiroleze, un desert cum altui nu-i

Se amestecă din nou toate ingredientele până când compoziţia devine solidă. Cu mâinile umede, formați în jur de10-12 găluşte. Puneți găluştele în supa care fierbe şi lăsați timp de 12 minute. Aveți grijă ca găluștele să fie pufoase în interior, dar nu prea moi. Vă veți da că sunt fierte când se vor ridica la suprafață. Tradiția tiroleză spune ca prima gălușcă să fie mâncată cu supă, a doua cu varză acră sau salată de varză.

Gogoși tiroleze

Ingredientele necesare pentru minunatul desert gogoși tiroleze sunt 2 căni cu făină, 120 ml lapte, 2 cuburi de drojdie mici (25 g), 1 lingură cu zahăr, 3 gălbenușuri. Veți mai avea nevoie de 4 linguri cu unt, 200 ml ulei, 2 linguri cu zahăr pudră, pentru umplut gem de fructe.

Mod de preparare

Se cerne într-un castron făina și se face în centru o adâncitură. în acest loc se va pune drojdia amestecată în prealabil cu laptele călduț  și o lingură cu zahăr. Amestecați bine, apoi acoperiți vasul și lăsați la crescut la loc cald o jumătate de oră. Ulterior, s amestecă bine cu aluatul  gălbenușurile, untul și restul de lapte călduț.

Se va frământa până ce se va desprinde de pereții vasului. Întindeți pe o planșetă presărată cu făină, sub forma unei foi. Se taie în porții egale, apoi se modelează bile. Acestea se vor lăsa să crească alte zece minute. În acest timp puneți la încins ulei într-un tuci. Prăjiți în ulei, pe rând, întorcând din când în când. Scurgeți de ulei pe prosoape de hârtie și se lasă la răcit, apoi se pudrează cu zahăr.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre