Simona Ionescu / Redactor Șef

Shakshuka. Ouă africane, o rețetă delicioasă

Shakshuka. Ouă africane, o rețetă delicioasă
Shakshuka sau ouă africane, o reteță ușor de făcut. Poate fi mic dejun, prânz sau cină.

Shakshuka își are originea în Nordul Africii și este gătită în Egipt, Maroc, Liban, Tunisia, Israel. Este un preparat  simplu și foarte gustos.

Shakshuka. Ouă africane, o rețetă delicioasă

Shakshuka sau ouă africane este un preparat cu ouă, în sos de roșii aromat. Unele gospodine pun și feliuțe de cârnați pe care le călesc înainte de le pune în sos. Rețeta poate fi îmbunătățită cu alte ingrediente preferate.

Ingrediente

  • 4 ouă (am mai adăugat unul atunci când am văzut că am loc suficient în tavă)
  • 1 ceapă roșie, tocată mărunt
  • 1 ardei kapia mediu, tăiat în cubulețe
  • 2 căței de usturoi tocați
  • 2 conserve (400 gr. fiecare) de pulpă de roșii sau roșii cuburi
  • 2 linguri măsline verzi, tăiate rondele (opțional)
  • 2 linguri parmezan  (care este opțional sau puteți să-l înlocuiți cu cașcaval ras/mozzarella rasă)
  • Condimente: sare, piper, chimen măcinat, busuioc uscat, boia dulce, boia iute (după gust)
  • 1-2 linguri ulei de măsline
  • puțin pătrunjel.

Mod de preparare

  • Pune puțin ulei de măsline într-o tigaie și călește ceapa pentru 2 minute la foc mic. Adaugă ardeiul kapia tăiat cubulețe peste ceapă și călește-l  1 minut.
  • Amestecă, apoi adaugă usturoiul tocat și călește totul pentru încă jumătate de minut. Amestecă pentru a nu se arde usturoiul.
  • Adaugă cele două cutii de pulpă de roșii în tigaie, toate condimentele enumerate în lista de ingrediente, amestecă și lasă să fiarbă la foc mic pentru 4-5 minute.
  • Trasferă compoziția într-o tavă termorezistentă (de lut sau de yena) și pune în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 10 minute.
  • După cele 10 minute scoate tava din cuptor, fă 4-5 găuri/cuiburi cu lingura și cu grijă pune ouăle în acele găuri.
  • Bagă din nou tava la cuptor și după ce albușul începe să se prindă, mai lasă pentru aproximativ 10 minute.
  • În ultimele 2 minute, pune câteva măsline verzi peste preparat și presară puțin parmezan deasupra. Dacă vrei ca ouăle să fie moi, lasă-le doar 7 minute la cuptor.

Prăjitura de post cu foi cu bulion și cremă de griș

Mâncare sănătoasă în Postul Paștelui. Cele mai ușoare rețete

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre