Simona Ionescu / Redactor Șef

Sos de usturoi cu iaurt. Ingredientul ideal pentru fripturi

Sos de usturoi cu iaurt. Ingredientul ideal pentru fripturi
Indiferent de ce se spune, românii iubesc usturoiul și ceapa. Dau o aromă aparte mâncărurilor. Sosul de usturoi pe care îl primiți la fast-food îl puteți face și acasă. Este ingredientul ideal pentru fripturi și cartofi prăjiți.

Sosurile sunt preferatele românilor. Cel mai ușor de făcut acasă este sosul de usturoi. Este foarte gustos și bun pentru orice friptură ori chifteluțe. Este un altfel de mujdei, mult mai gustos.

Sos de usturoi cu iaurt. Rețeta

Sos de usturoi de la fast-food se poate pregăti și acasă. Este minunat când treci cartofiorul prăjit ori o bucățică de friptură printr-un sos. Usturoiul este unul dintre ingredientele preferate ale românilor. Un sos de usturoi cremos și gustos poate fi perfect pentru o masă aromată și gustoasă.

Ingrediente

  • un cățel mare de usturoi
  • sare după gust
  • 50 ml ulei
  • 200 g iaurt gras
  • coaja rasă de lămâie (opțional)
  • 1 linguriță zeamă de lămâie (opțional)

Mod de preparare

Răzuim usturoiul, adăugăm puțină sare și îl frecăm bine până obținem o pastă. Apoi începem să adăugăm uleiul puțin câte puțin (ca la maioneză) până obținem o pastă omogenă, de o consistență ca cea de maioneză.

Adăugăm iaurtul, iar dacă vrem să îi oferim o notă mai proaspătă sosului punem și coaja și zeama de lămâie și amestecăm bine.

Unele gospodine pun oțet în loc de lămâie, iar altele înlocuiesc iautul cu smântână. Puteți să faceți sosul de usturoi după gustul vostru.

De ce este bine să consumăm usturoi

Usturoiul este unul dintre cele mai populare condimente, dar este și un antibiotic puternic și un reglator al  colesterol. Este o plantă originară din Asia Centrală, fiind una  dintre primele culturi domesticite de om, de mai bine de 5.000 de ani.

Timp de secole usturoiul este folosit ca și condiment, dar în cățeii de usturoi se găsesc valoroase substanţe active: allia (care se transformă în alicilină când bulbii sunt zdrobiţi), uleiuri esenţiale, componente sulfuroase, germanium, seleniu, potasiu, magneziu, fosfor, vitamina A, vitamina B şi vitamina C.

Usturoiul este un bun remediu în cazul răcelilor, gripelor, durerilor în gât. Stimulează sistemul imunitar al organismului, datorită componentele sale sulfuroase şi uleiurilor esentiale și este un bun antiseptic, antimicrobian şi antibacterian atât pentru un intern cât şi pentru cel extern.

Usturoiul este folosit în mod tradițional pentru combaterea infecțiilor respiratorii. Compușii aromatici din usturoi dilată vasele de sânge, relaxează circulația.

Sucul de usturoi proaspăt inhibă dezvoltarea fungiilor, fiind  utilizat ca tratament tipic pentru infecțiile cutanate și fungice ale pielii.

Multe studii recente au arătat că usturoiul are capacitatea de a îmbunătăți funcția ficatului, esențială în reglarea colesterolului și a trigliceridelor, în organism. Totodată, usturoiul are un efect pozitiv asupra încetinirii și uneori chiar regresiei  aterosclerozei.


Mâncare de hribi cu usturoi şi pătrunjel, ca în Ardeal

Unt de usturoi. Gata în 5 minute

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre