Simona Ionescu / Redactor Șef

Tartă franțuzească cu ceapă, așa ceva nu ați mai gustat

Tartă franțuzească cu ceapă, așa ceva nu ați mai gustat
E atât de simplă, dar luxoasă. Această tartă franțuzească reia rețeta tradiționalei tarte Tatin, într-o varianta elegantă și foarte simplă.

Ingrediente pentru tartă franțuzească cu ceapă

Tartă: 3 cepe galbene mari (2 tăiate în felii groase, așa cum se arată în video și 1 feliată).

2 șalote (tăiate felii subțiri).

1 ceapă roșie mare (tăiată felii subțiri).

1/3 cană de bulion de vită.

2 linguri de oțet balsamic.

1/3 cană de vin roșu.

½ linguriță de nucșoară.

½ linguriță de piper cayenne.

½ linguriță de cimbru uscat.

2 lingurițe de arpagic.

sare și piper după gust.

3 linguri de unt nesărat.

3 linguri de zahăr din trestie.

1 cană de brânză gruyere rasă (puteți înlocui cu parmezan).

1 lingură de muștar Dijon granulat.

Blat: 2 căni de făină.

8 linguri de unt.

6 linguri de apă rece.

1 linguriță de sare.

Glazură: ½ cană de vin roșu.

½ cană de bulion de vită.

1 lingură de oțet balsamic.

4 linguri de unt rece.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nadia Aidi (@foodmymuse)

Mod de preparare

Adăugați făina, untul și sarea într-un robot de bucătărie și începeți să pulsați adăugând apa rece câte 1 lingură pe rând. Ar trebui să fie un amestec sfărâmicios. Se formează un cerc plat și se dă la frigider acoperit cu folie de plastic pentru cel puțin 2 ore.

Adăugați eșalota, ceapa roșie și ceapa galbenă tăiate felii în tigaie cu puțin ulei de măsline și rumeniți-le la foc mediu mic timp de 20 minute. Adăugați un praf de sare, vinul, bulionul, balsamicul, boiaua, nucșoara și cimbrul. Gătiți la foc mediu-mare, amestecând des, până când cea mai mare parte a lichidului este absorbită, aproximativ 10 minute. Finalizați cu 1 lingură de unt.

Întindeți crusta și tăiați-o cât să se potrivească cu tava, îndoiți puțin marginile, găuriți-o cu o furculiță și ungeți-o cu muștar Dijon.

Întindeți cele 2 linguri de unt într-o tavă de tartă, adăugați zahărul. Așezați feliile de ceapă așa cum se arată în video. Se rumenesc timp de aproximativ 6 – 8 minute sau până când zahărul devine auriu. Umpleți apoi spațiile libere din feliile de ceapă  caramelizată, gătiți 1 – 2 min. Acoperiți apoi cu brțnza rasă și, în final, cu crusta de aluat. Coaceți la 180 de grade pentru 35 – 45 minute.

Separat, fierbeți vinul, balsamicul și bulionul pentru glazură până când se reduce la 1/3. Opriți focul și amestecați cu untul rece. Întoarceți tarta Tatin aproape imediat după ce o scoateți din cuptor. Dacă zahărul se răcește prea mult se poate lipi. Adăugați deasupra glazura și arpagic tocat mărunt.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre