Simona Ionescu / Redactor Șef

Tort cu fructe, fără zahăr și făină. Rețetă recomandată și celor cu diabet

Tort cu fructe, fără zahăr și făină. Rețetă recomandată și celor cu diabet
Foarte multe persoane au înțeles de la medici cât de periculos este consumul de zahăr, mai ales în exces. Și caută soluții, fiindcă pofta de dulce e greu de învins.

Bolnavii de diabet știu deja cu ce pot înlocui zahărul. În magazine există îndulcitori, ciocolată neagră care are un aport mic de zahăr, sirop de fructe și napolitane. Dar ar mânca și câte o prăjitură făcută în casă, împreună cu familia.

Rețeta pe care v-o recomandăm astăzi este pentru toți membrii familiei, și cei sănătoși și cei cu indicele glicemic mare. Pentru persoanele sănătoase din familie, tortul poate fi înbunătățit, la final, fie cu îmbrăcându-l în frișcă sau ciocolată topită. Iar diabeticii îl pot stropi cu puțin sirop de fructe, zero zahăr.

Alegeți să faceți tortul în cea mai frumoasă formă pe care o aveți. Eu am una în formă de inimă și mi s-a părut că e cea mai potrivită fiindcă se apropie Ziua Îndrăgostiților.

Ingrediente

4 ouă

10 pliculețe de stevia (1 pliculeț este echivalentul a două lingurițe de zahăr)

½ pachețel de praf de copt

2 linguri ulei de floarea soarelui

unt pentru ungerea tăvii

4-5 mere mijlocii

1 cană de fulgi de ovăz

1 banană

2 linguri de afine

2-3 linguri de nuci

scorțișoară după gust

Pentru ornat: zahăr pudră, frișcă și felii de portocale, iar pentru diabetici – sirop de fructe cu îndulcitori, nemțesc, se găsește la Mega Image.

Mod de preparare

Pregătiți întâi fructele și încălziți cuptorul.

Merele se curăță de coajă și se taie în două pe mijloc, astfel ca să puteți scobi cotorul. Le așezați în forma unsă cu unt, puneți în scobitură miez de nucă dar și pe lângă mere. Aruncați deasupra și afinele proaspete.

Băgați tava în cuptorul încins și lăsați să se înmoaie merele. Se coace la 200 grade, timp de 15 min.

Între timp, bateți ouăle și stevia cu mixerul sau cu telul. Se adaugă praful de copt, uleiul, cana de fulgi de ovăz și banana zdrobită și făcută ca o pastă. Se amestecă bine.

Se scoate tava din cuptor și se lasă la răcorit circa 5 min. Puneți peste mere niște praf de scorțișoară, apoi turnați compoziția de aluat.

Se coace în cuptor, la 180 de grade, timp de 30 de minute.

După ce ați scos tortul din cuptor, dezlipiți marginile cu un cuțit lat și lăsați să se răcească. Apoi, puneți deasupra o farfurie și răsturnați tava în ea. Tortul va cădea cu partea cu fructe în sus. E momentul în care puteți începe ornatul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre